Redactieblog

243 x bekeken

Onderzoek naar Q-koorts bij mens, dier en de omgeving van een bedrijf

Het RIVM gaat een landelijk onderzoek doen naar Q- koorts.

Het RIVM gaat in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), LTO, meerder GGD’s en het Radboud ziekenhuis (AMPHI) en de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) dit najaar een landelijk onderzoek doen naar het voorkomen van de bacterie Coxiella burnetii bij veebedrijven en bij veehouders.Hiervoor worden 400 schapen- en alle 300 geitenbedrijven met meer dan 100 dieren gevraagd deel te nemen aan het onderzoek.

Op de bedrijven wordt via bloedonderzoek onder enkele tientallen dieren gekeken of er Q-koorts is op de bedrijven. Daarnaast worden per bedrijf maximaal drie volwassenen via bloedonderzoek getest op antistoffen tegen de ziekte. Op de bedrijven en in de directe omgeving van de bedrijven wordt bovendien gekeken of er onder meer in stof en lucht Q-koorts wordt gevonden.

Start onderzoek

In het gebied in Noord-Brabant en Gelderland waar geiten en schapen gevaccineerd worden tegen Q-koorts begint het onderzoek in april. "Het is noodzakelijk de dieren te testen voordat ze gevaccineerd zijn. Na vaccinatie hebben de dieren antistoffen tegen de ziekte. Het is dan niet meer zichtbaar of de antistoffen verkregen zijn door een gewone besmetting met de bacterie, of door de vaccinatie", legt Yvonne van Duynhoven van het RIVM uit. Bij bedrijven die vorig jaar hebben gevaccineerd tegen Q-koorts wordt gekeken of er voldoende dieren aanwezig zijn die niet gevaccineerd zijn om deel te nemen aan het onderzoek.

Het onderzoek wordt grotendeels gefinancierd door ZonMW, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en innovatie, die ondermeer geld ontvangt van het ministerie van volksgezondheid.

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft aan de hand van het bloedonderzoek naar Brucella in 2008 ook onderzoek gedaan naar de mate van besmetting van Q-koorts onder schapen en geiten. De resultaten worden voor de zomer bekend. "Dit onderzoek was een quick-scan om snel een indruk te krijgen van de mate van besmetting. Dit is echter geen representatieve steekproef op basis waarvan definitieve conclusies kunnen worden getrokken", legt Van Duynhoven uit. Ook bij het RIVM is op basis van een bevolkingsonderzoek in 2006 en 2007 onderzoek gedaan naar doorgemaakte Q-koorts bij mensen. De resultaten hiervan worden binnenkort bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.