Redactieblog

Nog geen voorraad vaccin blauwtong type 1

Het ministerie van landbouw heeft nog geen aanbesteding uitgeschreven voor een vaccin tegen blauwtong serotype 1 (BTV 1).

Dat bevestigt het ministerie. Vorig jaar december maakte LNV bekend een noodvoorraad van 1 miljoen doses vaccin aan te leggen. LNV heeft hiervoor echter nog geen opdracht uitgeschreven, waardoor vaccinproducenten ook nog niet kunnen inschrijven op de opdracht.

”Binnen enkele weken wordt er een definitief besluit genomen. De reden dat er nog geen aanbesteding is uitgeschreven is dat het ministerie de laatste ontwikkelingen heeft afgewacht”, legt een persvoorlichter uit. ”Frankrijk heeft besloten breed te gaan vaccineren tegen BTV 1, waardoor het risico voor verspreiding van de ziekte naar Nederland naar verwachting kleiner is”, aldus LNV.

Het ministerie bekijkt ook of het mogelijk is om het vaccin in te kunnen kopen op het moment dat het nodig is, waardoor een voorraad overbodig is.

Bezorgd

Vanuit de sector klinken bezorgde geluiden over het uitstellen van de bestelling. Veehouders vrezen dat het vaccin niet op tijd beschikbaar is waardoor dieren niet beschermd kunnen worden tegen de ziekte. BTV 1 heeft zich afgelopen jaar in Frankrijk fors uitgebreid in noordelijke richting. Hierdoor is de kans aanwezig dat het virus dit jaar ook Nederland bereikt.

Bij het bestellen van vaccin tegen blauwtong serotype 8 was ook onrust omdat vaccinproducenten zich zorgen maakten of ze het vaccin wel op tijd konden leveren omdat LNV ook toen lang wachtte met de bestelling. Toen lukte het Intervet toch om een groot deel van het vaccin voor het blauwtongseizoen te leveren.

LTO Nederland gaat in gesprek met LNV over de aanbesteding van het vaccin. Hierbij zal ook over de betaling van het vaccin worden gepraat. LNV betaalt het vaccin niet, omdat er volgens het ministerie geen sprake is van een noodvaccinatie omdat blauwtong inmiddels in Nederland algemeen voorkomt. Overlegd wordt of het vaccin uit het Diergezondheidsfonds of op een andere manier door de sector wordt betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.