Redactieblog

8 reacties

NMV: Fischer Boel staat oplossing zuivel in de weg

De houding van landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel staat een oplossing van de crisis op de zuivelmarkt in de weg.

Dat zegt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). "Het is duidelijk dat het aanbod van melk in Europa en op de wereldmarkt groter is dan de vraag, met als gevolg een historisch lage melkprijs. Het is nu niet de vraag wat de oorzaak is van het overschot. Er is gewoon te veel melk, het is aan de politiek om een oplossing te zoeken", aldus de NMV.
Eerder deze week haalde

Fischer Boel hard uit naar de lidstaten die gemaakte afspraken over de zuivelquotering weer ter discussie stellen. Ze vindt dat de lidstaten moeten stoppen met de politieke discussie en zich moeten richten op de werkelijke economische problemen.

Volgens de NMV kan het verhogen van de afzet door bijvoorbeeld het EU-schoolmelkprogramma en het ondersteunen van afzet van melkpoeder in veevoer een oplossing bieden. "Alleen het schoolmelkprogramma, dat de EU heeft toegezegd, is onvoldoende om weer evenwicht te krijgen."

De NMV wil dat er ook aan de productiezijde iets gebeurt."De quotumverruiming heeft geleid tot een hogere melkproductie. Als er geen quotumverruiming was geweest, zou er minder melk worden geproduceerd, waardoor het overschot kleiner was geweest", redeneert de NMV. De NMV wil de quotumverruiming bevriezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het lijkt mij duidelijk wat de bedoeling is van de politiek! De melkprijs moet laag blijven!!

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Iedere keer weer wordt er geklaagd dat er teveel melk wordt geproduceerd door de quota verruimingen. HALLO MENSEN wordt eens wakker de EU produceert in totaliteit niet schrikbarend meer door die verruimingen. Dit is echt niet HET probleem van die lage melkprijzen.

  Ik ben van mening en met mij misschien nog wel meer collega veehouders dat het diepe dal waar we nu in verkeren komt door het verlies van afzetmarkten. Niet alleen de consument bezuingd door huismerk melk te nemen. Maar ook industrie, geneesmiddelen en veevoederfabrikanten zien minder afzet, dus gebruiken minder producten (lees melkbestanddelen).

  Dus geef de quotaverruimingen niet alleen de schuld maar tel eens alle factoren bij elkaar op!!

 • no-profile-image

  Tom

  Het is onderhand wel zeer duidelijk, de melkprijs moet laag blijven! Je bent en blijft speelbal van de politiek. Het is in Nederland te gek voor woorden, een partij voor de dieren om die te beschermen, maar de mensen worden als slaaf misbruikt! Ik dacht dat de mensen die werkten ook rechten hebben! Weet LTO dit ook?

 • no-profile-image

  gait

  dus het quotum aanpassen aan de vraag, dit is o zo simpel

 • no-profile-image

  een Boer

  Flexibele Quotering is een must. Wanneer de handel het toelaat Quotumkraan open. Neemt de vraag af Quotumkraan dicht. Reguleren van aanbod op de vraag gebeurt in alle industrien. Als individuele melkveehouder heb je hier geen invloed op. Regulatie moet van bovenaf geregeld worden. Daar heb je een samenwerkende instantie voor nodig een instantie die melkveehouders bundeld = EMB. (beter 20 % minder omzet met een + in de marge dan 20 % meer omzet met een min in de marge).

 • no-profile-image

  koetje

  @ boer nederland je hebt helemaal gelijk,want waarom de overheid hier altijd ingrijpen we zijn hier niet in Rusland of China.In de VS nemen de boeren zelf de handschoen op en nemen ze hun eigen maatregelen, dit is dan ook hun kracht.Om zoiets in de EU voorelkaar te krijgen moet je je als melkveehouders eerst verenigen.

 • no-profile-image

  al

  Ik ben het helemaal eens met de heer kuijpers het aanbod is niet het probleem maar het verlies van afzetmarkten door de te hoge prijs van vorig jaar.Als de melk toen iets minder duur was geweest was het prijsdal nu minder laag geweest door minder vraaguitval.
  Maar nu wij toch met deze lage prijs zitten is het nu het uitgelezen moment om het quotumsysteem af te schaffen.
  Dat is de enigste mogelijk heid om een zachte landing te creeren omdat het niet veel slechter meer kan voel je het ook minder als het nu verdwijnt.

 • no-profile-image

  ag

  De jaarcijfers van FrieslandCampina laten zien: ruim 200 man mínder personeel is, maar er toch 200 mln méér personeelskosten zijn gemaakt (per lid is dat €12.500 !!!). Ra ra hoe kan dat? Krijgen de managers nu allemaal zo'n riante bonusuitkering net als Tiny Sanders destijds (€ 3,8 mln, naast zijn salaris van € 1 miljoen euro)? Vinden wij dat als leden acceptabel?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.