Redactieblog

236 x bekeken

Mogelijk nieuwe geval Q-koorts op geitenbedrijf

Bij een melkgeitenbedrijf in Overijssel is hoogstwaarschijnlijk Q-koorts uitgebroken.

Dat bevestigt het ministerie van landbouw. “Het onderzoek op het bedrijf is nog niet afgerond. De resultaten worden later deze week verwacht. Maar de verwachting is dat het om Q-koorts gaat”, aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

Het is het eerste geval van Q-koorts dit jaar. “Ik verwacht dat er dit jaar nog meer besmettingen zullen voorkomen”, zegt dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Het gaat om een melkgeitenbedrijf met 1.200 dieren in de provincie Overijssel. Dit is buiten het gebied waar vorig jaar veel problemen waren met Q-koorts in Noord-Brabant en Gelderland.

Abortusgolf

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella Burnetii. Bij geiten en schapen veroorzaakt de bacterie een abortusgolf. Mensen kunnen ook besmet raken met de bacterie. Dit veroorzaakt griepachtige verschijnselen en kan in ernstige gevallen tot longontsteking, hartproblemen of chronische vermoeidheid leiden.

Vorig jaar werden in Noord-Brabant en Gelderland meer dan duizend mensen ziek door Q-koorts. Om het risico op problemen te verkleinen worden geiten en schapen in Noord-Brabant gevaccineerd tegen Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.