Redactieblog

501 x bekeken

Mogelijk melkvee-tak Wilhelminapolder

De Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (KMWP) uit het Zeeuwse Wilhelminadorp sluit het investeren in een melkveetak niet uit.

Dat zegt Hans ten Cate, voorzitter van het College van Gedelegeerden van de 200 jaar oude maatschap. "Wij overwegen of we na het afschaffen van het melkquotum een deel van het bedrijf gaan inrichten voor melkveehouderij. De basis van het bedrijf zal akkerbouw blijven", aldus Ten Cate.

De Wilhelminapolder heeft 1.880 hectare land in gebruik. "We willen graag groeien. Vandaar dat we vorig jaar ook een bod hebben gedaan op de 300 hectare in de Frederikapolder bij Rilland. Helaas was ons bod niet het hoogst”, aldus directeur Jan-Paul van Hoven van het bedrijf. De Wilhelminapolder wil vooral uitbreiden in de directe omgeving. ”We willen de percelen met het huidige machinepark kunnen bereiken."

De KMWP zoekt naast de gangbare akkerbouwproductie naar methoden om een hogere opbrengst per hectare te halen. Er is een proef met de mosselkweek in zoutwaterbassins. "Als we een saldo van 6.000 euro per hectare halen, willen we dit uitbreiden tot ongeveer 100 hectare", aldus Ten Cate. Voor de toekomst sluit hij het telen van transgene gewassen niet uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.