Redactieblog

6 reacties

Met Arla terug naar af?

Hoe langer ik er over nadenk, hoe gevaarlijker mij de verkoop van de consumptiemelkfabriek in Nijkerk aan Arla lijkt.

Halen we het Paard van Troje in huis? Met het paard van Troje wordt bedoeld dat je met een gewenste handeling een ongewenst resultaat bereikt. Of nog korter gezegd: je eigen ondergang in huis halen. Dat lijkt FrieslandCampina te doen.

Reken maar dat Arla op wraak zint na de mislukte fusiebesprekingen met Campina een aantal jaren geleden. Met de koop van het consumptiemelkbedrijf van FrieslandCampina kunnen ze die wraak optimaal gestalte geven.

Ze hebben toegang tot alle handelskanalen in Nederland. Reken maar dat ze die benutten. Niet alleen met de producten uit Nijkerk, zoals Friesche Vlag, maar ook met de eigen zuivel. In Denmarken kunnen ze ook Goudse en Edammer kaas maken. Dat zullen ze grif verkopen samen met de Friesche Vlag producten.

We halen dus met Arla een geduchte concurrent in huis, die bovendien aantrekkelijk is voor ontevreden leden van FrieslandCampina. Wat let ons om met een bonus onze coöperatie te verlaten en lid te worden van Arla? Niets. En ik ben er van overtuigd dat velen het doen.

In Nederland zijn we dan wat de zuivel betreft terug bij af. Twee grote coöperaties, die elkaar in de supermarkt beconcurreren. Mevrouw Kroes krijgt haar zin, maar voor de melkveehouder lijkt het me een ramp.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Dit lijkt mij inderdaad een ramp. FrieslandCampina had nooit aan Arla moeten verkopen. Telt het boerenbelang dan helemaal niet meer?

 • no-profile-image

  boertje

  goeie zaak een nieuwe fabriek alleen jammer van de nu mislukte fusie en beuren de leden nu de opbrengst van de vekochte fabriek (cooperatie) ik denk het niet . dat er nog mensen in friesand campina geloven???? een geldverslindende tent die nooit weer een goede melkprijs zal en kan betalen. maar wel de directie goed betaalt

 • no-profile-image

  Gerard

  Toch jammer dat de DDB en NMW boeren de fabriek niet hebben gekocht om te laten zien dat een hogere melkprijs haalbaaris.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Je moet dat op de italiaanse manier oplossen. Verkoop die twee verwerkingsfabrieken aan een door FrieslandCampina zelf "opgerichte" concurrent. Ze zijn in Brussel wel wat gewend. Moeten ze dit bericht niet te lang laten staan. HaHaHa.

 • no-profile-image

  coop

  wees blij dat er in de huidigge markt nog ergens geld is om die fabriek te kopen.
  op delange termijn is arla mischien niet de gunstigste koper, maar de fabriek weggeven aan een nederlandse zuivelverwerker is helemaal geen oplossing. wees blij dat er nu nog wat betaalt word, daarbij blijft de toekomst koffiedik kijken en is arla mischien wel een goed alterntief als je t niet met ffc eens bent.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dit lijkt me dan een geknipte zaak voor de EMB. Als we enerzijds pleiten voor niet meer productie, en anderszijds toezien hoe onze eigen coöperaties voor de supermarkten de kastanjes uit het vuur halen rest maar één oplossing.
  De leden super kritisch de onderhandelaars van onze coöperaties volgen en vervolgens dit Europees afstemmen. En als blijkt dat de onderhandelaars van onze eigen fabrieken de melkprijs verzieken, dan de directie hierop afrekenen en naar huis sturen. Het is óns melkgeld wat door eigen werknemers gestolen wordt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.