Redactieblog

11 reacties

'Meer darmkanker bij vegetarisch dieet'

Mensen die geen vlees eten hebben 30 procent meer kans op darmkanker dan mensen die wel vlees eten.

Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford. Darmkanker wordt gewoonlijk met veel consumptie van varkens- en rundvlees in verband gebracht.

Vegetariërs en viseters lijken daarentegen minder vaker andere vormen van kanker te krijgen, als zijn deze cijfers niet statistisch significant. Het onderzoeksteam is verbaasd over de resultaten en heeft er nog geen verklaring voor. "Dat over het algemeen minder kanker voorkomt bij vegetariërs en bij mensen die alleen vis eten is interessant. Maar de resultaten over de vleesconsumptie en darmkanker moeten we eerst verder onderzoeken om de rol van vlees hierin inzichtelijk te krijgen", aldus een woordvoerder van het onderzoeksteam.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Mar. Uitermate kwalijk dat je selectief bericht. Hieronder het originele en hele bericht. En de rest moet niet schreeuwen maar even googlen.

  OXFORD - Engels onderzoek onder 52.700 mannen en vrouwen laat zien dat er minder kanker voorkomt bij mensen die geen vlees eten.

  De onderzoekers van de University of Oxford volgden jarenlang mensen tussen de 20 en 89 jaar. Zij werden opgedeeld in een groep vegetariërs, viseters en vleeseters. Hieruit blijkt dat mensen die vis eten of vegetarisch zijn, over het algemeen minder vaak kanker ontwikkelden.

  Vreemd genoeg komt onder vegetariërs wel vaker darmkanker voor dan bij mensen die vlees eten. Deze vorm van kanker hangt samen met het veelvuldig eten van rood vlees.

 • no-profile-image

  mar

  Jta dit bericht is dus echt fout hoor
  Hieronder het juiste bericht

  Bij mensen die geen vlees eten, komt kanker minder voor. Dat concluderen Britse wetenschappers naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 63.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 89 jaar.

  De onderzoekers van de University of Oxford verdeelden de deelnemers in 3 groepen: vegetariërs, viseters en vleeseters

 • no-profile-image

  lol

  "Vegetariërs en viseters lijken daarentegen minder vaker andere vormen van kanker te krijgen, als zijn deze cijfers niet statistisch significant" Iedereen die een basiscursus SPSS heeft gehad weet dat wanneer iets niet significant is het niet buiten de experimentgroep kan worden gebruikt. Oftewel, het is dus helemaal niet bekend dat vegetariers minder kanker krijgen.

 • no-profile-image

  J. van der Sluis

  Het is werkelijk schandalig dat door AGD/Boerderij een onderzoek TOTAAL anders wordt weergegeven dan dat de conclusies waren! Wellicht zou men ook even het letterlijke onderzoek in het Nederlands kunnen publiceren zodat de lezer kan zien dat het onderzoek aangeeft dat je van ROOD VLEES eten darmkanker krijgt. En zoals we allen weten eten vegetariers geen vlees, laat staan rood vlees. Gaarne correctie van dit artikel svp.

 • no-profile-image

  varkensboer drenthe

  Ik neem nog een lekker hamlapje

 • no-profile-image

  J. van der Sluis

  Wellicht geldt voor AGD/Boerderij: "Wiens brood men eet diens woord men spreekt." AGD/Boerderij is immers de spreekbuis van de vleesmaffia.

 • no-profile-image

  bas

  Alles ist Gif, nur die menge machts Krank. Het beste kan je van alles wat eten en niet te..

  groeten
  Bas

 • no-profile-image

  Boer

  @Slim Kerkrade.Om je verhaal compleet en geloofwaardig te maken vraag ik je om hier aan iedereen uit te leggen welke hormonen door wie waar en wanneer worden gebruikt.

 • no-profile-image

  freek

  waarom pleuren die klojo niet eens lekker op naar hun eigen sites

 • no-profile-image

  slim

  Heel simpel, kijk alleen maar naar de manier waarop er gerommeld wordt met hormonen en veevoeder in de vleesverwerkende industrie, en ik denk dat je dan al een groot deel van de oplossing hebt gevonden.

 • no-profile-image

  boer

  Ik vind dat vegatariers meer moeten betalen aan de ziektekosten. Het is bewezen dat ze meer dan 30% meer kans op darmkanker hebben. En aangezien geen vlees eten een bewuste keuze is, moet men het zelf ook maar betalen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.