Redactieblog

1 reactie

Man komt om bij reparatie mesttank

Een 23-jarige man uit het Friese Warns is maandagavond overleden nadat hij in een giertank was geklommen.

Dat meldt de politie Friesland. De man was mest aan het uitrijden toen hij een mankement aan de mesttank ontdekte. Om de kapotte klep te repareren is hij bij de boerderij in de bijna lege tank geklommen. Hij raakte hierbij vrijwel direct bewusteloos door de hoge concentratie waterstofsulfide (H2S) in de tank.

De 47-jarige vader belde direct 112 en klom vervolgens zelf ook in de tank om zijn zoon te redden. De man raakte hierbij zelf ook buiten kennis. De buurman van de melkveehouders wist de vader met een haak uit de tank te redden, waarbij hij geassisteerd werd door de brandweer. De brandweer heeft ook de zoon uit de tank gehaald. Beide slachtoffers zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis in Heerenveen is de 23-jarige man kort daarna overleden.

De 47-jarige man ligt nog in het ziekenhuis in Sneek. "Zijn situatie is stabiel", aldus de politiewoordvoerder. Vorig jaar zomer kwamen in Friesland twee mannen om toen ze de mest in de kelder aan het mixen waren. De twee melkveehouders stikten door de hoge concentratie waterstofsulfide (H2S).

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jetty Middelkoop

    Diep triest dat er weer iemand is overleden ten gevolge van mestgassen. Ik hoop dat de vader geen lichamelijke gevolgen overhoudt aan dit ongeval - de kans daarop is helaas groot. Maar geestelijk is dit in ieder geval een enorme en blijvende klap voor deze vader. Heel erg - en zo begrijpelijk dat hij. waarschijnlijk tegen beter weten in, een poging heeft gedaan om zijn zoon te redden. Daar kan ik toch niet anders dan respect en begrip voor hebben.

    Zeer goed trouwens dat AGD de juiste stof heeft vermeld. Op de site http://www.112fryslan.nl/news/3249 stond helaas weer foutief vermeld dat het ammoniakgassen betrof. Die zitten wel in mest - maar kunnen nooit in voldoende hoge concentratie vrijkomen om de dood tot gevolg te hebben. Bovendien is ammoniak veel lichter dan lucht, en daardoor ben je het zo kwijt. H2S, wat veel giftiger is dan ammoniak én zwaarder is dan lucht waardoor het laag blijft hangen, is beslist de schuldige geweest.

    Het is weer volop meng- en uitrijtijd. Ik hoop dat dit ongeval iedereen weer attent heeft gemaakt op de risico's, waardoor er hopelijk de rest van het seizoen geen slachtoffers meer vallen, mensen én dieren!

Of registreer je om te kunnen reageren.