Redactieblog

272 x bekeken 7 reacties

Machteloos

Machteloos, dat is het gevoel dat ik krijg als melkveehouder. Vooral vorige week, toen FrieslandCampina klagend de resultaten over 2008 bekend maakte.

Die waren gehalveerd ten opzichte van 2007. Deze lagere winst is een gevolg van het feit dat over 2008 een hoge melkprijs werd uitbetaald. Die was fors hoger dan wat het zuivelconcern met de melk verdiende. Met andere woorden, de melkprijs kon zo hoog zijn omdat FrieslandCampina het met andere producten dan zuivel verdiende.

Bij mij komt dan toch de gedachte boven dat Friesland Foods en Campina de melkprijs vorig jaar kunstmatig hoog hebben gehouden. Gewoon om de fusie geaccepteerd te krijgen. Op zich niets mis mee, maar zeg dat dan ook.

Datzelfde geldt voor de melkprijs van nu. Een garantieprijs. Dat is in feite weer een marktconforme melkprijs, zoals we bij Friesland Foods gewend waren. Daarboven kregen we toen nog een nabetaling, terwijl het nu netto is. Toen kregen we een fors dividend op onze aandelen, volgend jaar wordt een deel van de winst uitgekeerd als prestatietoeslag.

Dat wordt een klein bedrag, want de vooruitzichten voor dit jaar zijn slecht volgens FrieslandCampina. Dat betekent dat de melkprijs, die we nu krijgen, praktisch ook de eindprijs is. En dat is te weinig.

Daarom voel ik mij zo machteloos. Vorig jaar een te hoge prijs om de fusie er door te jagen, dit jaar de kille werkelijkheid. Zonder perspectief op beter. Het wordt steeds duidelijker voor de boer: wie het nu al krap heeft kan beter maar stoppen. Het kan nu nog vrijwillig, straks moet het gedwongen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paultje

  Ja vergaderboer stemming maken kun je wel. Want met de melkprijs zit er toch weer helemaal naast. Zowel vorig jaar als dit jaar geldt al de garantieprijs en prestatieprijs, de reden waarom de melkprijs vorig jaar zo hoog was is dat de referentie melkfabrieken vorig jaar ook goed uitbetaalden zoals de Duitsers en Arla en dit jaar is het overal slecht. Voor de rest ben je als lid van FC niet machteloos want je kunt zo opstappen en dan krijg je nog een vertrekpremie van 5 euro per 100 kg mee. Dus keuze genoeg allen is het nu overal slecht dus is de keuze snel gemaakt. Ik ben het wel met u eens dat de fusie niet van toegevoegde waarde is voor de melkveehouders die lid zijn.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Heeft sombermans Holman toch gelijk.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Het is mischien tijd om toe te geven dat de fusie niet voor de boeren was!

 • no-profile-image

  paultje

  Beste Barend, de verschillen in melkprijs komen doordat de garantieprijs met terugwerkende kracht is in gevoerd. Dat wordt nu inderdaad achteraf rechtgetrokken, die 60 mln. zou best eens kunnen kloppen want door de fusie zijn er meer kosten gemaakt. Maar nu komt het: door de garantieprijs kan FC nooit meer uitbetalen dan het gemiddelde van Noord-West Europa, ze kunnen alleen veel winst maken en dat in de vorm van de prestatietoeslag uit betalen aan de leden. Maar als je goed nadenkt gaat FC niet zoveel winst maken want ze moeten ook investeren en 1,2 miljard kg melk verkopen ect ect . Dus samengevat voor de leden weinig voordeel maar voor de onderneming wel veel voordeel want met een beetje goede boekhouder houden ze de winst op papier wel laag, en daar is voor de leden geen speld tussen te krijgen.

 • no-profile-image

  D v W

  BONUSSEN NIET UITKEREN? Dat lijkt me in navolging van ING het meest passend. Want niet alleen de melkprijs is slecht na de fusie, ook de marktpositie gaat niet verbeteren met Arla als nieuwe , zelfs buitenlandse melkverwerker. Of zullen we daar met z'n allen naar overstappen?

 • no-profile-image

  Barend

  Je bent wel erg goed gelovig, Paultje. Friesland Foods en Campina betaalden vorig jaar verschillende "garantieprijzen". Met de nabetalingen - ook verschillende en verschillend - werd alles weer een beetje rechtgetrokken. Bovendien vertelde een Campina-bobo dat het resultaat vorig jaar 60 miljion euro hoger zou zijn geweest, wanneer er geen fusie had plaatsgevonden. Dit kwam door verschillende boekhoudsystemen. Begrijpt u het nog? Ik niet. En geloven? Nou nee, nu ook niet meer.

 • no-profile-image

  ex-boer

  Lange tijd steeds moeten lezen dat Frieslandfoods en Campina een marktconforme prijs voor de melk hebben uitbetaald. Nu lees ik in dit artikel dat vorig jaar de melkprijs wel eens kunstmatig hoog gehouden kan zijn om de fusie er door te krijgen. Dan is die kunstmatige melkprijs dus ook niet markt conform geweest. Zijn de directies van ff en campina dan toch in staat om de melkprijs te manipuleren? En verder kan volgens mij dat advies om te stoppen maar beter ingetrokken worden. Want als daardoor een aanzienlijk aantal boeren gaan stoppen komt er aanbod van landbouwgrond. Met de kans dat de grondprijs dan gaat zakken. Zodat bij een inzakkende grondprijs heel landbouwend Nederland wel eens in liquiditeitsproblemen kan raken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.