251 x bekeken 2 reacties

MRSA treft kalverhouderij

Op negen van de tien vleeskalverbedrijven komt MRSA voor. En eenderde van de houders is met de bacterie besmet.

Dat blijkt uit een studie van Universiteit Utrecht, waarover landbouwminister Gerda Verburg gisteren een brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onderzoekers vonden vorig jaar op 88 procent van de 102 onderzochte bedrijven MRSA bij een of meer kalveren, of in het stalstof. Van de houders was ongeveer een op de drie besmet. Daarmee lijkt het probleem groter dan in de varkenshouderij, waar de bacterie op zo’n 60 procent van de bedrijven voorkomt.

Ziekenhuis

Omdat het onderzoek deel uitmaakt van een groot MRSA-onderzoek, dat later dit jaar wordt afgerond, zijn de uitkomsten niet eerder bekendgemaakt. Wel zijn naar aanleiding van de conclusies van de Utrechtse studie kalverhouders voor wat ziekenhuisopnames betreft in dezelfde categorie geplaatst als varkenshouders. Dit houdt in dat als zij in het ziekenhuis terechtkomen, ze eerst in isolatie worden verpleegd.

Henny Swinkels van kalfsvleesproducent VanDrie Group erkent dat MRSA een zorgelijk punt is. Hij stelt dat de kalverhouderij als eerste in de veesector een plan heeft opgesteld ter bestrijding van de bacterie. Swinkels wil geen harde conclusies aan de cijfers van Universiteit Utrecht verbinden zolang het volledige onderzoek nog niet is afgerond.

Een woordvoerster van Productschap Vee en Vlees benadrukt eveneens dat het om een tussenresultaat gaat.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Piet Wisse

    Misschien is het verstandiger om eerst verder onderzoek af te wachten, voor direct 'het zal wel'-conclusies te trekken. Dit is gewoon een echt probleem in de sector wat niet onderschat of gebaggataliseerd moet worden.

  • no-profile-image

    ..

    Als het hele onderzoek is afgerond zal waarschijnlijk duidelijk worden dat in elke diergroep MRSA voorkomt en vergeet de huisdieren niet die ook door hun baasje na ieder bezoek aan de dierenarts worden volgestop met antibiotica, ook deze groep kan MRSA overbrengen. Een vraag nog is de gevonden MRSA bacterie bij kalveren delfde als de ziekenhuisbacterie MRSA of de mildere variant MRSAnt die bij varkens is gevonden. Het is voor de meeste mensen van buiten de varkens sector niet duidelijk dat de MRSAnt variant nog wel te bestrijden is en de ziekenhuis MRSA niet. Laat het wel duidelijk zijn ook ik vind dat er teveel antibiotica wordt gebruikt en dat dit moet worden aangepakt. Maar met een goede hygiene en hooge gezondheid op het bedrijf kan dit tot bijna nul worden teruggedrongen. Dit is al op verschillende varkensbedrijven ontdekt die hier aan voldoen. Het moet echter wel mogelijk blijven om individuele dieren te behandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.