Redactieblog

370 x bekeken 17 reacties

Koeien op grote bedrijven vaak betere energiebalans

Melkvee op grote bedrijven heeft minder vaak te maken met een negatieve energiebalans dan runderen op een kleiner bedrijf.

Dat blijkt uit de gezondheidsmonitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren. "De negatieve energiebalans komt minder vaak voor op bedrijven die behoren tot de 40 procent grootste", zegt Petra Kock van de GD.

De energiebalans wordt berekend op basis van het vet- en eiwitpercentage van de melk. Deze cijfers krijgt de GD via Qlip. "Wanneer het verschil tussen het percentage vet en eiwit groter is dan 1,5 én het eiwitpercentage lager is dan 3 procent, is er sprake van een negatieve energiebalans."

Een negatieve energiebalans vergroot het risico op leververvetting. Het wordt meestal veroorzaakt door een verkeerd voedersysteem. Dat begint al in de droogstand.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjan

  Logisch grotere bedrijven werken vaak meer in groepen koeien. Dat kan ook omdat de aantallen groter zijn. In groepen kun je beter op niveau voeren. Echter heel dit verhaal zegt niets over de levensduur van koeien op een groter bedrijf. Mijn ervaring is dat op grote bedrijven eerder een koe wordt afgevoerd ivm de factor tijd en arbeid. De vraag die dan speelt is wat is belangrijker een koe die minder in de negatieve energie balans zit of een koe die ouder wordt omdat er meer aandacht aan wordt besteed.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Hoezo logisch, wat een grote mond zeg beetje hoog in de bol dat heb je!! Ik woon in rijk van nijmegen en het enige wat ik hier op de grote bedrijven zie is een afgepeigerde ondernemer. En ontzettend veel klauwproblemen met je meer kennis!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Blijkt maar weer dat holsteiners een achterhaald ras is.

 • no-profile-image

  Renee

  Het schaalvoordeel komt ook hier weer tot uiting. Geen broei in de kuilen, voor elke groep koeien het juiste rantsoen! Dat is de basis van goed voeren. Met erbij goede kennis, is dit bij grotere bedrijven veel gemakkelijker. Natuurlijk moet er een koe staan die krachtig is en in staat om flink melk te geven. De automatisering is een goede helpende hand, maar ook daarvoor is omvang van belang.

 • no-profile-image

  freek

  ja veehouder ze hebben gelijk groter is niet altijd een teken van"goede boer" maar eerder van een risico nemer. Neem mijn baas melkt op de thuis boerderij 1200 koeien maar in totaal 9000, goedkoop produceren ja maar slim nee. en daar komt boven op dat hij nu bij de bank in het nouw is gekomen,boerderij gekocht en toen geen hypotheek kunnen krijgen

 • no-profile-image

  hans

  @veehouder: nog maar eens goed lezen dus: er staat en 1,5 % verschil en lager dan 3% eiwit, dan NEB, niet bij het een of het ander.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  logisch! grote bedrijven hebben vaak veel meer kennis, zijn vaak betere vakmensen, zijn vaak grotere koe liefhebbers en hebben meer hart voor de zaak!

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Wat een lol zal lol hebben, expres blijven hameren op een % eiwit onder de 3 % en een NEB. Niet door hebbende dat het een en en gebeuren is. De een zal het via een ras, b.v. jersey, mrij, doen, een ander via het voer, ed gd via droogstand gebeuren aanpakken. Kan me niet herrinneren dat bij mij het eiwit onder de 3 % is geweest, op bedrijfsniveau. Daar waar NEB toch was kwam dit niet door de droogstand, zoals gd suggereet, maar terug te vinden in een voerfout. Hoe zit het bij jou, vast geen koeien en betaald door gd?

 • no-profile-image

  lol

  veehouder, ergens. hans,uk wilde jou niet beledigen, hij zegt dat OOK het eiwitgehalte lager moet zijn dan 3%. Dus zullen juist jou koeien misschien nooit een NEB hebben volgens dit onderzoek omdat deze een over het algemeen hoger gehalte hebben. En de keuze in ras in een bedrijfskeuze en heeft heus niet met goed of slecht te maken.

 • no-profile-image

  lol

  Wim zandbergen, ik leg alleen het artikel, niet nodig om mij te becritiseren, ik ben het ook niet met GD eens

 • no-profile-image

  Simpel

  Simpel er zijn meer kleine?? als grote bedrijven

 • no-profile-image

  Veehouder

  Hans het is lastig voor je dat je mijn verhaal fout hebt willen begrijpen. Je hebt daardoor niet door dat ik over het eiwit gehalte boven 4 % ook heb geschreven. Lees door voordat je een jersey melker verder ga beledigen. Blijf erbij dat de voeding goed moet zijn.

 • no-profile-image

  eerlijk

  He jersey melker dat haal ik ook vlot met mijn mrij koeien op 100% gras en een beetje bierbostel deze winter maar een paar keer onder de 4 % eiwit gezeten! Met een vet gehalte van gem.4,88 toch ook aardig of niet dan?

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Lol niet zo steigeren jij. Vertel maar eens of je ook koeien hebt, zoals ik gevraagd heb. Of ben je bang dat ik doorvragen zal hoe het met de NEB is?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als ik het verhaal goed zou begrijpen hebben de jerseys altijd een negatieve energiebalans, omdat het verschil in % meer dan 1.5 is. Het verradelijke waardoor gd in eigen val trapt is dat het eiwit boven de 4 % is, dan dus toch geen negatieve enrgiebalans. Een verkeerd voersysteem begint niet in de droogstand. Een voersysteem is goed of het is fout, en tikt door bij elke verandering, droogstand of niet.

 • no-profile-image

  kleine melkveehouder

  wat een gelul melkveehouder dus kleine boeren zijn geen koeienboer? denk dat kleineren echt meer koeieboer zijn dan de grote jongens

 • no-profile-image

  hans

  @Veehouder ergens, zoals lol al aangeeft, ben ik diegene die het verhaal wel goed doorleest, het is een en en verhaal. En idd waarschijnlijk puur op Holsteins gebaseerd, vergeef mij en de GD dat ze met Jerseys geen rekening houden. Daar zullen andere waarden voor gelden. Jerseys zullen ongetwijfeld ook een NEB kennen. Misschien een verschil tussen vet en eiwit van 2 % EN een eiwitpercentage onder de 3.5 of 3.8 %. Misschien kun jij ons deze info verstrekken. Voerfouten kunnen vanzelfsprekend een NEB geven, oorzaak ligt meestal in droogstandsrantsoen/periode.
  @ Wim: 3% op bedrijfsniveau zou idd niet best zijn, maar er worden hier individuele dieren bedoeld.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.