Redactieblog

23 reacties

Kan Friesland Campina tanden laten zien?

De daling van de melkprijs van FrieslandCampina valt rauw op de maag. We weten nu hoe de DOC-leden zich vorig jaar voelden.

Boeren zouden nu niet meer voor de fusie van Friesland Foods en Campina stemmen, denk ik. Een fusie is duur. Nieuwe kantoren, beeldmerken en afvloeiingskosten voor overtollige medewerkers. Niet voor niets meldden de vakbonden dat ze een uitstekend sociaal plan hadden binnengehaald. Door dit alles gaf de directie bij de start van de fusie al aan dat die pas over een jaar of vijf echt rendement oplevert.

Dus krijgen wij nu de extra lasten voor onze kiezen. Voeg dit bij een overvoerde melkmarkt en je krijgt een gevoel van machteloosheid. Een soort DOC-gevoel.

Wat kun je doen? Ik zou het niet weten. De NMV heeft wat oproer gebracht bij DOC. Dat heeft niets opgeleverd. Alleen een brok frustratie bij het bestuur en directie van DOC. Bovendien moest er veel energie van het bedrijf worden gestoken in de door de NMV gewenste, maar overbodige vergaderingen.

Alle respect voor de inzet van de NMV, maar het levert niets op. Dat model hoeft niet losgelaten te worden op FrieslandCampina.

Wat dan wel? Een leveringsstop aan de supermarkten? Unilever voert een bittere strijd met supermarktketen Delhaize om de marge te verhogen. Ik heb daar respect voor. Het is toch te gek voor woorden dat Supermarktketens hogere winsten behalen en boeren verkommeren?

Misschien moet FrieslandCampina ook zoiets te doen. De melkprijzen zijn toch laag, die laatste cent minder zal ons de das niet om doen. Of wel, maar dan gebeurt het anders ook. Dus Friesland Campina, laat je tanden maar eens zien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert

  Vorig jaar waren de melkprijzen van Friesland Foods en Campina veel hoger dan de rest. Nu is de prijs van FrieslandCampina laag. Zou het ook zo kunnen zijn dat ze vorig jaar de melkprijs kunstmatig hoog hielden om ons voor de fusie te laten stemmen? En nu we geen kant meer uit kunnen wordt het tekort van vorig jaar via de melkprijs aangezuiverd. Zo zou het best eens kunnen zijn.

 • no-profile-image

  wim

  zeg jarno uit nederland, als frieslandcampina straks beeldbepalende kantoren in het midden des lands gaat bouwen en nog verdere mega investeringen kun je wel nagaan dat van die prestatietoeslag wel niet zoveel zal komen, reken je op basis daarvan niet rijk, ze rekenen wel met je mee wat je wel lijden kunt als melkveehouder, daarom is de garantieprijs ook bedacht.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Vreemd, Paul Jansen uit Aalten, dat jullie daar al zolang genoegen mee nemen. Of zijn jullie al helemaal murw?

 • no-profile-image

  harm

  Tja, was altijd al tegen fusie, levert naar mijn idee niet veel extra's op . Dat de NMa met sancties zou komen was al lang duidelijk, wil de cooperatie slagen dan moet zij een eigen koers varen, de hoogtte van de melkprijs moet leidend zijn en niet de omzet of omvang van het concern....

 • no-profile-image

  Boesje

  Waarom zouden FFCampina de melkprijs willen verhogen? Ze hebben altijd geroepen dat de zuivel in Nederland te duur was en dat ze er niets aan verdienen. De inkomsten komen uit het buitenland. Nu kunnen ze eindelijk de concurrentie aan de andere kant van de wereld te baas, althans dat hoop ik. Daar was het ook voornamelijk om begonnen. Maar dat gaat wel ten koste van vele collega's als het te lang duurt. Nee, geef mij maar marktbeschermende maatregelen. Op kosten van de belasting schaalvergroten. Goed voor de boer en goed voor de consument want deze laatste heeft geen enkele voordeel bij deze malaise van de boeren.

 • no-profile-image

  Veehouder

  ffcampina kan wel de tanden laten zien maar alleen de boeren weten hoe ze eruit zien, omdat appie hein te veel bonus aan de directieleden betaald voor een lage melkprijs bij de boer.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Vanochtend op weg naar town komt me een pickup truck tegemoet met een stapel kleine hooibaaltjes achterop . Morgen is er weer een auction oftewel openbare verkoop . Daar komen altijd de hobby boertjes en paarde mensen op zoek naar hooi voor hun paarden geiten en schapen . Die mensen intereseerd het niet zo wat ze betalen als als de kans bestaat dat ze zonder hooi naar huis gaan . Op de auction zijn dus elke zaterdag een handjevol aanbieders van hooi . Ze nemen allemaal maar een klein beetje hooi mee omdat ze anders de prijs bederven van zichzelf en van elkaar . Het kan niet anders dan dat die boeren afspraken hebben gemaakt over hoe ze het beste geld kunnen verdienen . Ik vind dit een schitterend voorbeeld van hoe boeren door een beperkte hoeveelheid aanbod super geld verdienen aan hun hooi . Als maar een van die boeren het in zijn hoofd haald om met een flinke vrachtwagen vol hooi op de verkoop te verschijnen wordt er niemand meer iets verdiend .

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  FrieslandCampina die een leveringsstop aan supermarkten houdt, ha ha. Dan zullen de leden dat toch duidelijk moeten aangeven en zelf het initiatief nemen, of onderschat ik nou de directie en vergis ik mij dit keer?

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Hé Paul dat is een heel ander geluid. "An de leste mem liggen", negatieve inkomens en dan toch winst maken. Leg dat eens uit. Waar het vergaderboer om gaat is dat wij en jullie de sluitpost in de ketren zijn en ik vindt het vreemd dat zoveel agrariërs daar blijkbaar genoegen meenemen.

 • no-profile-image

  Albert

  Ik las net dat Delhaize en Unilever het eens zijn geworden over nieuwe voorwaarden. Reken maar dat Unilever er niet minder van is geworden. Een uitdaging voor FrielsandCampina!

 • no-profile-image

  wim

  wat bedoel je met hoe doc leden zich voelen vorig jaar ? Dit jaar was de melkprijs in jan/feb ook nog 3 centen lager ?Nu de melkprijs van jullie wat lager wordt hoor je en lees je in de krant dat het nu slecht gaat terwijl het bij doc al veel langer slecht gaat .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vergaderboer Bart Edel moet zich niet zo negatief zijn over de Coöp. Als we de Coöp niet hadden zouden industrieële bedrijven met aandeelhouders ons lot bepalen.
  Schreuwers aan de zijlijn geven geen oplossingen en brengen alleen onrust aan de "simpele" melkveehouders.
  Wie gaat er voor deze onzin abonnementgeld betalen.

 • no-profile-image

  jarno

  He mensen,

  Even een paar puntjes die me op de lever liggen:

  Ik zal beginnen met het feit dat de melkprijs (te) laag is en dat ik dit alles behalve leuk vind (ik heb zelf 1 januari de bedrijfsovername gedaan)

  Maar de heer vergaderboer is een paar vergaderingen vergeten bezoeken, of heeft zitten slapen. Maar de prijs die FrieslandCampina nu uitbetaald is de garantieprijs (dwz gewogen gemiddelde noor Europa) (zie brochure FrieslandCampina voor meer uitleg)

  Dus als andere bedrijven dalen, dalen zij mee.

  Hoe FrieslandCampina zelf presteerd, weten we pas maart 2010 bij de jaarcijfers over 2009 (of men moet halfjaarcijfers bekend maken)

  Halfjaarcijfers! waarom eisen we dit niet? dan weten we hoe de vlag er bij hangt.

  bovenop de garantieprijs komt nog een prestatietoeslag. en dan weten we pas hoe goed onze coop gepresteerd heeft.

  Dus ipv te lopen zeiken, lees de infobrochure nog een keer goed door, in verschillende regio's zijn de informatieavonden nog gaande (ik stel voor dat je er eentje bezoekt en daar vraagt naar halfjaarcijfers)

  Ik hoop samen met u dat FrieslandCampina geweldig presteerd en er een dijk van een prestatietoeslag op ons staat te wachten, maar dat weten we pas volgend jaar.

 • no-profile-image

  wim

  Gert uit dalfsen, je slaat de spijker op z'n kop, nu zijn we mooi het bokje!!

 • no-profile-image

  Renske

  Aan wie de tanden laten zien? Aan de supers of aan de boeren? Je verwacht dat ze voor de boeren door het vuur gaan! Maar wie weet wat er in die achterkamertjes afspeeld. De cooperaties van vroeger zijn er bijna geen meer. Bestruurd door boeren die midden in de stal stonden. Die tijd is veeal helaas voorbij, de boeren mogen nog aan de cooperatie leveren en wat ze voor hun product krijgen moeten ze maar afwachten. Wie goed op de hoogte is weet dit. Helaas het is niet anders, zal het veranderen na een crisis? De cooperaties moeten samen met de leden een vuist maken om een goede prijs te ontvangen. Daar hoort ook als het moet, actie voeren bij, zeker niet tegen werken!

 • no-profile-image

  M.

  Het is voor alle duidelijkheid goed te vermelden dat de NMV op verzoek van leden die bij DOC waren aangesloten bijeenkomsten is gaan beleggen om zaken goed in beeld te krijgen en te zoeken naar een mogelijke oplossong van problemen. Zoals vergaderboer het voorstelt, dat de NMV op eigen initiatief is gaan onrust stoken, is een onjuiste voorstelling van zaken en past een goei columnist niet mijns inziens/

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Heer Bommel, nee hoor we zijn gespecialiceerd in zonder subsidie met negatieve inkomens toch nog winst te maken. Doe dat eens na.

 • no-profile-image

  Bert

  Goed gedaan Nelie. Zo maak je nu nog gezonde bedrijven kapot. Uitgezonderd supermarkten natuurlijk.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  U maakt het wel bont Harm uit Overijssel. De politiek, zowel Den Haag als Brussel, hebben de mond vol over marktwerking, maar verzuimend erbij te vertellen dat marktwerking alleen dan opgaat als er zowel zoveel afnemers als aanbieders zijn en dus niemand macht heeft. De fusie van RFF en Campina was slechts een klein stapje in de richting om die balans weer te herstellen, maar werd gelijk door "CrimiNeelie" Smit Kroes afgeschoten. De politiek heeft dus geen belang bij een evenwichtige marktwerking, want alleen dan heeft een een redelijke verdeling van het rendement in de keten enige kans van slagen en kan ook uw onderstaande wens uitkomen. "Wil de cooperatie slagen dan moet zij een eigen koers varen, de hoogtte van de melkprijs moet leidend zijn en niet de omzet of omvang van het concern....""

 • no-profile-image

  gemengd bedrijf

  he jarno, kun je rekenen, reken er dan maar niet op.

 • no-profile-image

  paul jansen

  Als varkenshouder zijn we wel gewend dat we aan de "letste mem" liggen, misschien heb je nog een koe met een redelijke bijspeen!!!!!!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Ik krijg soms het idee dat varkenshouders er van genieten om het slecht te hebben. Het zou op zich een geweldig iets zijn als enkele echt grote jongens als unielever,frieslandcampina,nestle,danone samen zouden gaan strijden voor een betere marge . Maarja dat zal neelie nooit gaan tolereren.Melkstop boeren mischien alleen dom dat emb ddb hun kruit verschoten hebben bij goede melkprijzen de steun en begrip was nu heel wat groter geweest.

 • no-profile-image

  Klaas

  Het lukt DOC en FF Campina wel om afspraken te maken mbt ledenovername waarom dan niet met de prijs?

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.