Kamer wil compensatie voor gedupeerde Vamil-boeren

De Tweede Kamer wil ondernemers die financiële schade hebben geleden door de problemen met de Vamil-regeling compenseren.

Er moet een regeling komen die het voor boeren die in 2007 en 2008 een beroep hebben gedaan op deze fiscale maatregel mogelijk maakt per 1 januari van dit jaar de waarde van bedrijfsgebouwen tot de restwaarde af te schrijven.

Vandaag stemde een meerderheid van het parlement voor een motie van VVD en SGP daartoe, inclusief CDA en PvdA. Dat is opmerkelijk, want deze twee coalitiepartijen hadden zelf ook een voorstel ingediend met daarin een minder scherp geformuleerde opdracht; daar waar de eerste motie landbouwminister Gerda Verburg verplicht met een oplossing te komen, vraagt de tweede haar alleen om daar haar uiterste best voor te doen.

Compensatie

Toch is het nog zeer de vraag of de door VVD en SGP gewenste compensatie er komt. Brussel staat afschrijvingen met terugwerkende kracht niet toe en dus moet Verburg op zoek naar een andere oplossing. In een debat vorige week over de kwestie zij zei zich daarvoor te willen inspannen, maar dat die toezegging geen resultaatsverplichting inhoudt.

De problemen met de Vamil zijn ontstaan doordat het ministerie van landbouw de regeling die het weer mogelijk maakt tot de restwaarde af te schrijven te laat heeft aangemeld in Brussel. Daardoor lijden boeren die in 2007 en 2008 hebben geïnvesteerd in stallen en kassen flinke financiële schade.

Of registreer je om te kunnen reageren.