Kabinet bemoeit zich niet met Drentse warmtelevering

Economieminister Maria van der Hoeven ziet geen reden de levering van restwarmte van warmtekrachtcentrales aan Drentse tuinders te stimuleren.

Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de CDA-fractie. Glastuinders in het zuidoosten van de provincie gaven onlangs aan gebruik te willen maken van de restwarmte van twee centrales in de regio. Aanvankelijk gebeurde dit ook, maar in 2003 kwam hier een einde aan. Volgens Tweede Kamerleden Jan Mastwijk en Jos Hessels (beiden CDA) is het rendement van de centrales daarmee tot 'ver beneden het optimale niveau' gedaald.

Van der Hoeven zegt hier weinig aan te kunnen doen. Volgens haar is de levering destijds met instemming van de tuinders en belangenorganisaties stopgezet. Het is daarom aan de betrokken partij zelf dit, indien gewenst, te hervatten, aldus Van der Hoeven, die de brief mede namens haar ambtgenoot Gerda Verburg van landbouw schreef.

Of registreer je om te kunnen reageren.