Redactieblog

454 x bekeken 12 reacties

Heeft sombermans Holman gelijk?

Heeft u het stuk van Harm Holman, voorzitter van de European Dairy Farmers gelezen? Nee? Ook maar niet doen. De moed zakt je in de schoenen.

De economische crisis brengt kommer en kwel bij melkveehouders, zegt sombermans Holman. Hij verwacht dat de melkprijs jaren laag blijft. Boeren in andere landen kunnen met hun lage kostprijs daar nog wel voor melken. De Nederlandse boer niet. Die zit met een te zware financieringslast per kg melk.

Harm Holman heeft geen nieuwe oplossingen. Alleen de bekende kreten over verlaging van de kostprijs en de financiering naar beneden brengen. Aflossen dus. Hoe kan dat bij de huidige lage melkprijs?

Als Harm Holman gelijk heeft kun je als boer er maar het beste stoppen. Het quotum is nog wat waard en het bedrijf brengt nog een redelijke prijs op. Dat zal alleen maar slechter worden als het doemscenario van Holman werkelijkheid wordt. Verkopen dus als je Holman gelooft.

Zelf kijk ik er wat optimistischer tegenaan. Mensen blijven eten tijdens een crisis. Dus zitten we goed als voedselproducent. We moeten alleen een groter deel van de marge hebben. Daar moeten onze organisaties en coöperaties voor strijden.

De melkprijs zal zeker weer stijgen. Vorig jaar, toen de prijs hoog was, riepen de broodetende profeten dat dit zo zou blijven. Profeet Holman voorspelt nu jarenlange ellende. De waarheid ligt in het midden. Blijft over dat degenen met een lage kostprijs de beste kansen hebben. Ik wil proberen daarbij te horen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Of je nu positief of negeatief bent ingesteld, dat heeft geen enkele invloed op de melkprijs en op de verdere wereldeconomie. Positieve mensen hebben een leuker leven, maar je moet wel realistisch blijven. Niemand kan in de toekomst kijken, dat heeft de crisis ons toch wel geleerd. Dat ongenuanceerde posieve geleuter begint zo langzamerhand ook te vervelen.Tsjakke!

 • no-profile-image

  Bert

  Wat heeft zo'n stuk van Holman voor zin? Hij praat ons nog dieper in de put. Ik ben er van overtuigd dat hier over tien jaar ook nog boeren zijn. Degenen, die nu de eindjes niet meer aanelkaar kunnen knopen zijn verdwenen. De ondernemende boeren zijn er nog wel. bij ondernemersschap past echter ook een positieve instelling. En dat ontbreekt ten enenmale bij Harm Holman. Jammer dat zo'n man voorzitter van de Europese boerenorganisatie is.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Goede Boer, Friesland: je hebt gelijk. Door de geldmachine aan te zetten en tevens de rente zo laag mogelijk te houden speelt men een gevaarlijk spelletje. Ik vergelijk deze financieele en economische situatie als de derde wereldoorlog met uitzondering dat er geen bommen en raketten vallen. Wie alle rekeningen hiervan moet gaan ophoesten? Feit is wel dat door veel te groot en machtig geworden multinationals er een flinke puinzooi is ontstaan.

 • no-profile-image

  Dick

  Nogal wat rijke boeren die reageren. Ik heb een gemiddelde bedrijf en een schuld die boven het gemiddelde ligt. Als het zo doorgaat kunnen wij de aflossing in juli niet meer betalen. Wat moet ik dan, verkopen? Of wachten op betere tijden? Harm Holman heeft mij heel erg aan het twijfelen gebracht. We slapen er niet meer van.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Boer, in nl. Natuurlijk zul je in een vrije markt fluctuaties hebben in de opbrengstprijzen, echter in de melkveesector duurt het wel 2,5 jaar voordat je een vaarskalf aan het melken bent. Bij varkens gaat dat behoorlijk sneller.

 • no-profile-image

  Harry

  Wie nu al in de financiële problemen zit heeft in de goede tijden slecht voor zichzelf gezorgd. Een paar slechte jaren kunnen faillisementen opleveren. Niet een paar maanden of een half jaar een slechte melkprijs. De ondernemers, die nu in de problemen komen, kunnen maar het best er een punt achter zetten. Anders gebeurt het in de komende jaren wel. Voor de goede orde: wij hebben een gezinsbedrijf en vinden deze tijd ook slecht, maar moeilijkheden met te weinig financiën hebben we niet.

 • no-profile-image

  Boer

  Normaal vind ik Harm Holman wel goede ideeen, meningen hebben, maar zo'n negatief stuk is bullshit. De melkprijs blijft naar mijn idee gewoon de fluctuaties in prijzen houden, zoals je die bijvoorbeeld ook ziet in de varkensprijs. Dus het ene jaar een melkprijs van boven de 40 cent en een goed inkomen en een ander jaar een melkprijs van 20-25 cent en dus een minimaal tot geen inkomen. Natuurlijk is zo'n slecht jaar vervelend, vindt niemand dit leuk, maar de melkveehouderij in Nederland blijft echt wel hoor. Tja het aantal melkveehouders zal minder worden, want schaalvergroting gaat door, maar dat is al 50 jaar zo. De verhalen van de mensen vorig jaar die dachten dat het de eerste 10 jaar voor melkveehouders een goudmijn zouden zijn, met prijzen standaard boven de 40 cent, sloegen nergens op, maar andersom zo'n negatief verhaal ook niet. Dus die afsluiting van vergaderboer dat je moet zorgen voor een lage kostprijs, ben ik het helemaal mee eens want dan verdien je dus meer dan je collega met een hogere kostprijs en blijf je het langste boer.

 • no-profile-image

  Gert

  Holman heeft geen gelijk. Wij maken even een slechtere tijd door, maar hebben genoeg vlees op de botten om te kunnen overleven. De lage melkprijzen kan wel tot gevolg hebben dat de priizen van quotum en grond snel dalen. Daar kunnen de overlevers dan weer mooi van profiteren. Zo gaat dat in een liberale economie.

 • no-profile-image

  Govert

  Holman mag gelijk hebben over de hogere kostprijs van onze kg. melk. Hij verzuimt echter in te gaan op de oorzaak hiervan. Deze is hoger omdat de Nederlandse melkveehouders elkaar sterk beconcureren om de productiemiddelen. Dit kunnen we kennelijk omdat we goed renderende bedrijven hebben. Ook slechte tijden zullen we daarom overleven.
  Yes we can!

 • no-profile-image

  Jaap

  Mensen als Holman praten je een echte crisis aan. Elk enthousiastme om van de crisis een uitdaging te maken wordt door hem de grond ingeboord. Als een leider zich zo presenteert, hoe moet de gewone boer op zijn eigen erf dan? De boel te koop zetten? Veel beter is het te kijken naar mensen als de Amerikaanse president Obama, die de crisis te lijf gaat met 'Yes we can'. Of eerder Nelson Mandela, die met zijn positieve instelling een land redde. Ik weet het, het zijn verschillende grootheden, maar met pessimisten als Harm Holman komen we geen stap verder. Alleen maar meer ellende aan de keukentafel.

 • no-profile-image

  arend

  heeft Holman zijn bedrijf al te koop staan dan? als je hierin gelooft rest hem niet veel anders

 • no-profile-image

  goede boer

  Het bericht van Holman mag me dan droevig stemmen. Het bericht dat Ben Bernanke, voorzitter van de centrale banken in Amerika de geldpers in de hoogste versnelling heeft gezet, stemt me nog droeviger. De US dollar is daardoor al 6% in waarde gedaald ten opzichte van de euro. En dat betekent dat er binnenkort ook verwacht kan worden dat de melkprijs met dezelfde 6% ofwel ( weer) met 1 tot 1,5 eurocent gaat dalen. (Amerikaanse melkveehouders kunnen nu weer tegen een lagere prijs op de wereldmarkt leveren dan de Europese melkveehouders.) Vraag en aanbod mag dan de melkprijs bepalen. De geldmarkt daarentegen heeft een nog veel grotere invloed op de melkprijs. Melkveehouders moeten maar wennen aan die fluctuerende melkprijs wordt er geroepen. Wordt eerder bedoeld dat het wennen wordt aan de grillen van de geldmarkt zou ik zeggen. Wel haast een onmogelijke opgave om als melkveehouder je bedrijf dan aan te passen aan de grillen van de geldmarkt. En die geldmarkt wordt nog altijd beheerst door menselik handelen. Waardoor dat menselijk handelen op de geldmarkt ook weer van invloed is op de melkprijs. We mogen als boeren de politiek wel eens aan het jasje trekken.
  En dan vertellen dat het onder het juk van de geldmarkt slecht boeren is. Een meer stabiele landbouwmarkt is voor boer en politiek eerder gewenst. Iets voor LTO misschien?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.