Redactieblog

365 x bekeken 21 reacties

Heeft Schenk kraantjes aan zijn koeien?

Siem-jan Schenk zegt dat de melkaanvoer in maart sterk daalt als Friesland Campina de melkprijs lager vaststelt. Vanwege de superheffing. Kletspraat. Ik kon mijn ogen niet geloven en toch stond het er.

Siemjan Schenk, sectorvoorzitter veehouderij van de LTO, verwacht dat de melkaanvoer in maart sterk zal dalen als de melkprijs nog verder naar beneden gaat. Friesland Campina, als marktoverheerser, kan dat met een melkprijs onder de 27 cent (= superheffing) veroorzaken.

Vrij vertaald: als Friesland Campina de melkprijs maar genoeg laat dalen, dan wordt er in maart direct minder gemolken. En dus hoeven we minder superheffing te betalen.

Wat een onzin. Het probleem met de superheffing is juist dat het praktisch onmogelijk is om in een maand nog bij te sturen als je dreigt over je quotum heen te melken. Hoe wil Schenk dat hebben? Massaal vee afstoten of koeien droogzetten? De melk laten wegstromen in de mestkelder?

Vergeet hij dan dat er ook weer een tijd komt na 1 april? Dat we dan weer normaal moeten kunnen melken? Dat bij een massale verkoop van koeien de markt volledig wordt verstoord? Dat tonnen melk in de mestkelder zorgt voor een milieuprobleem?

Een zotte opmerking van Siemjan Schenk. Zou hij koeien hebben met een kraantje, zodat hij ze even af kan sluiten?

Maar in ernst. Hij kan zich beter inspannen voor een Europese verevening dan deze onzin uitkramen. Dat maakt hem alleen maar belachelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  G.H. Biesheuvel

  Dit is wel erg kort door de bocht van Vergaderboer . Siem-jan heeft wel gelijk dat je de productie wat kunt afknijpen.
  En als je 22 cent krijgt en je moet 27 cent
  superheffing betalen is de mestkelder een goed alternatief.
  Kom je je product tenminste niet weer op de markt tegen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je hebt het vrij aardig verwoord Patrick. Ik deel de suggestie dat de belangenbehartigers vaak niet anders zijn dan marionetten in het spel. En als beloning krijgen ze een functie aanverwant of buiten de sector, voorbeelden te over. Los van de goede poppetjes in het spel zitten er te veel mensen met gespleten tong en geen ruggegraat. In de tijd van het wilde westen werden ze gelyncht, nu krijgen ze een gouden handdruk en een stoel bij de overheid of bedrijfsleven bekleed met zitvast pluche. Je hebt gelijk met je opmerking dat ze geen beleid voeren, maar enkel anticiperen op gebeurtenissen, en vaker als spreekbuis van de overheid fungeren.
  Toen de prijzen voor de boeren eind 2007 fors stegen, liet zo'n boerenbelangenbehartiger, in de functie directeur van een regionale landbouworganisatie, als kerstboodschap optekenen dat de boeren trots moesten zijn dat ze voedsel konden produceren voor de hongerigen in de wereld, en daarom de voedselschaarste niet moesten misbruiken in de prijszetting. Deze uitspraak was alleszeggend over de feitelijke belangenbehartiging. Maar nogmaals; er zitten ook goeie mensen tussen, maar helaas worden die pootje gelicht voordat ze op de plek komen waar aan de knoppen gedraaid wordt.
  Het is niet voor niets dat appie heijn weinig merkt van de recessie ondanks dat de hele economie kreunt onder de recessie. Maar je zult hier in een agrarisch blad geen enkel artikel over vinden. Ook over de marge verdeling in de keten, uitgedrukt in harde cijfers of procenten, hullen de landbouwbladen zich in stilzwijgen. Dit ondanks het feit dat juist hier de scheefgroei heeft plaatsgevonden. Maar ja, in het land der blinden is éénoog koning.

 • no-profile-image

  Patrick

  Als je 27 cent moet betalen en het levert 24 cent op kan iedereen rekenen dat dat verlies opleverd. Dat zelf een leider van LTO dat kan is toch erg mooi meegenomen, maar of dat hoopvol is, is een tweede vraag.
  Het probleem is echter dat deze leiders, en de meesten, nu juist geen leiders zijn.
  Ze reageren op huidige landelijke situaties, landbouw situaties, sector emoties of wereld situaties.
  Het probleem is dat ze reageren op anderen, ze gebruiken andere situaties of gegevens. Dat kan iedereen, daar is niets moeiljiks aan, zolang je maar genoeg interessant doet en lawaai maakt lijkt het dat je een mening hebt.
  Het gaat nu juist, zoals altijd om, wat is wijshied, hoe kijk je vooruit, wat speelt er echt, dus ook buiten je sector, en hoe vertegenwoordig je met trots en inzicht je achterban.
  De echte vragen zijn waarom is de superheffing 27 cent, waarom dreigt de melkprijs onder de 27 cent te komen. Wat heeft de LTO de laatse 20 jaar gedaan, wat was hun beleid, hun plannen voor de toekomst, hadden ze wel eigen ideeen, zijn ze uitgekomen, wat waren de resultaten van hun eerder visies, hadden ze die wel eens. Wat doen ze er aan om een goede prijs te krijgen voor de producent, dat kan namelijk niet anders meer als samen werken in de keten met consument, willen ze dat wel, waarom willen ze alleen mega bedrijven en willen ze gentech, hebben ze wel eens een eigen mening of zijn het marionetten.
  Wat hebben ze nu bereikt de laatse 20 jaar dan alleen reageren op andermans plannen of iedeen wat dus gewoon klagen is.

 • no-profile-image

  fryske boer

  onzinnege reaktie vergaderboer melk gewoon in de put,gewoon de mixer erin dan valt destank best mee,als je in deze tijd niet fleksibel bent ,red je het zeker niet

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat boer P. Ook ik heb Siem Jan de huid volgescholden over de hoge rentetarieven van de bank en dat de bakker vanmorgen geen verse broodjes had.
  Hij vroeg wat de relevantie was. Ik heb gezegd niks mee te maken, je lost het maar op.
  Hè, dat lucht op!

 • no-profile-image

  gert

  bianca,boeren hebben met heel veel regels te maken en overal zitten forse boetes op,de boer wordt soms gedwongen om onsympathieke maatregelen te nemen net als de overheid zelf

 • no-profile-image

  boer p

  Ik had vorige week een koe met ernstige uierontsteking, ik heb Siem Jan gebeld wat ie me nou flikte.
  Van 't weekend had ik een koe met 2 dode kalfjes, ik belde Siem Jan om te zeggen dat ik dit niet pikte.
  Vanmorgen regende het, ik heb Siem Jan gesommeerd af te treden.

 • no-profile-image

  Northwesr

  Er zijn boeren die zien het gebeuren, Er zijn boeren die zorgen dat het gebeurt, en er zijn boeren die zich afvragen wat er gebeurt. Denk hier maar eens over na, en tot welke kategorie behoort u. Denk hier maar eens over na, en tot welke kategorie behoort U.
  Kleine correctie wegens taal verschil.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Kort door de bocht? Ik citeer Schenk: Melkprijs FrieslandCmpina bepalend voor de aanvoer. En: Veel veehouders, die het quotum overschrijden gaan voor minder dan 27 cent niet leveren. Dat was voor mij aanleiding de vraag te stellen waar de melk dan naar toe moet. We stevenen af op een fikse superheffing. Daar doet de bedroevend lage melkprijs van FrieslandCampina weinig aan af. Het kwaad is eerder geschied. Dat weet ook Schenk dekselse goed. Daarom nogmaals: hij kan beter zijn energie steken in het bereiken van Europese verevening.

 • no-profile-image

  wim

  nu de prijs van friesland campina daalt hoor je veel klaag gezang wij bij doc kregen in jan en febr dikke 3 cent minder ? In de leeuwarder krant stond dat veehouders die willen stoppen slechte prijzen voor melkquotum krijgen dat is toch logisch qoutum gaat er toch af dan kun je dat toch ook niet duur kopen

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dat siemjan alleen maar met zotte opmerkingen aan het uitkramen is weet iedereen. Vergaderboer is ook bezig met zotte opmerkengen i.p.v zijn beloftes nakomen, namelijk over gezinsbedrijven hebben. Wanneer ga jij ons eens serieus nemen?

 • no-profile-image

  Gert

  Vergaderboer heeft gelijk. Wij kunnen nu in maart nooit meer zoveel melk laten weglopen dat er geen superheffing behoeft te worden betaald. Daarom is de opmerking van Schenk op dit moment en bij deze verschikkelijk lage prijzen een dolkstoot in de rug van de boeren, die met het probleem zitten. Ik ben daar één van. En onze kolk is te klein om alle melk te bergen, die ik weg zou moeten laten lopen.

 • no-profile-image

  word wakker

  de melkprijs is te laag ,zijn we het overeens dan ga je toch niet meer leveren dan je qoutum ,ga minder voeren ,verkoop wat extrakoeien zet extra droog melk je in april dan minder ,dan kan dit nog wel eens heel voordelig zijn melkprijs april mischien 20 cent kun je aan eind qoutumjaar als prijs beter is meer leveren veehouders denken veel te star ,heb zelf al eerder maatregelen genomen en melk verleast voor 24 cent pure winst in maart

 • no-profile-image

  northwest

  Er zijn boeren die zien het gebeuren,
  Er zijn boeren die laten het gebeuren,
  en er zijn boeren die zich afvragen wat er gebeurt.
  Denk hier maar eens over na, en tot welke kategorie behoort u.

 • no-profile-image

  dj

  Vergaderboer, wel even bij de les blijven!! Als de melk 23,5 cent opbrengt incl. btw en de superheffing is 27,85 cent, dan hoef je geen rekenwonder te zijn om de melk te laten weglopen; die 4 cent ben je dan niet kwijt. Bijkomende voordelen zijn, dat die melk niet op de markt komt en de markt extra bederft en boverndien spek je Brussel op deze manier niet meer. Weg laten lopen van de te veel geproduceerde melk is de minst slechte optie die je als producent hebt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja, als er heel veel superheffing moet worden betaald, dan gaat er in maart veel melk in de put. Indien met deze reden de garantieprijs van FC voor maart flink naar beneden is bijgesteld, is de schade voor de melkveehouder misschien wel het minst. Je gooit dan immers melk weg waar je anders niet zo veel voor zou ontvangen! Bovendien creëer je schaarste en dat kan weer zorgen voor hogere opbrengsten. In april kan dan de garantieprijs weer omhoog, zo bekeken heeft Siem-Jan dus gelijk. Dan begrijp ik nog steeds niet waarom LTO wil dat wij in het nieuwe seizoen meer melk gaan produceren!

 • no-profile-image

  Bianca

  Wat een gebrek aan milieubeleving bij de boer, zo blijkt uit de reacties. Melk over het land verspreiden verstoort het milieu. En dat durft u te verdedigen omdat u te weinig ondernemer bent om binnen het quotum te melken? U bent het niet waard om als boer in de tegenwoordige maatschappij te functioneren. En dan subsidiëren we u ook nog!

 • no-profile-image

  gert

  Siem Jan heeft vast een grote mestput

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Antwoord voor 'veehouder ergens': de artikelen over de gezinsbedrijven komen er zeker, dus ik houd mij aan mijn belofte.
  Eerst wil ik echter even de actualiteit volgen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Melkveehouder, het is een erg belangerijke constatering wat je daar aangeeft `in de functie directeur van een regionale landbouworganisatie, als kerstboodschap optekenen dat de boeren trots moesten zijn dat ze voedsel konden produceren voor de hongerigen in de wereld, en daarom de voedselschaarste niet moesten misbruiken in de prijszetting. Deze uitspraak was alleszeggend over de feitelijke belangenbehartiging.`
  In het algemeen, en verwacht ook bij LTO, dat dit zo is, dus doe net of het daar zo is in volgend voorbeeld.
  Aan de top weet men exact wat men wil, of doet net dat men weet wat men wil, ook weten ze donders goed wat anderen van hen verwachten. Dat is vaak een gemeenschappelijk doel in kleine kring, vaak zie je ook voor de buitenwereld de meest ongebruikelijke afspraken zelf tussen wat men nu als rechts of links ziet. Echter naar buiten toe hoe bereik je dat doel. Het wordt gemonitord dus door een kleine laag.
  De organistie is groter en breder als dat, en er zitten altijd enorm mooie en goede mensen bij, dat is bij LTO ook zeker zo.
  Echter als je van boven naar beneden kijkt weet iedereen dat. Maar als je van beneden naar boven kijkt weet je vaak nooit wat er overal speelt in je eigen organistie. Dus de gewone man in de LTO organisatie heeft een bepaalde vrijheid om te denken en te handelen en dat zal gewaardeerd worden. Echter als er te veel lawaai gemaakt wordt en er een niet gewenste weg of resultaat gezien wordt zal de mond gesnoerd worden. Echter dit systeem gebeurd in elk bedrijf, op zich is het een logisch systeem van posities en verantwoordelijkheden, echter nu bij LTO verwacht ik dat het een ziek systeem aan de top is. LTO top behartigd de echte belangen niet van de groep waar ze het voor zouden moeten doen.
  De onderste lagen komen uit de sector zelf, families en kennissen etc dus het sector gevoel is er wel maar zal altijd stuk lopen op de mission impossible van de top.
  Je kunt het aan veel dingen zien. Welzijn is erg belangrijk nu. Wat doet LTO nu extra, en zou graag een lijst zien van de LTO top zelf hier op deze site, om een boer makkelijker te maken om bepaalde dingen uit te voeren of om te schakelen etc etc . Als een boer/boerin wil implementeren op bepaalde niveaus van verschillen tegenover de huidige manier van werken en denken is dat niet altijd makkelijk op eigen kracht,en daarom heb je ook je belangenbehartigers nodig. Hier is dus niet eens van toepassing of punten van welzijn zinnig zijn, of biologisch of gangbaar slechter of beter is, dat is ook een punt, een belangrijke, maar in dit verhaal niet, omdat het om belangenbehartiging gaat ipv oordeelvormen van sysstemen.
  Dus wat doet LTO nu, en in het verleden om boeren te helpen die willen overstappen op ander systemen. Een boer of boerin handeld nu in een eigen systeem en denkwijze, misschien al famillie tradities lang.
  Omschakelen of een willekeurige verandering doe je niet automatich.
  Je wilt graag begeleiding in een traject van eventuele omschakeling, je wilt voorgerekend hebben wat de verschillen zijn en een goed plan met cijfers hebben voor de lange termijn. Je wilt hebben dat alle schakels in de keten inzien dat iedereen werkt, maar ook een marge nodig heeft, je wilt hulp en inzich voor het koesteren van een kostprijs in het hele verhaal. Je wilt inzicht en een goed plan wat past in een wereld verhaal en economie, ook als die veranderd in inzicht en resultaat. Je wilt waardering voor het feit dat je voedsel produceerd.
  Je wilt zeker niet dat alle risico in de keten bij je neergelegd wordt. De boer is het meest zichtbaar in de volledige keten van begin tot eind, dus de kritiek en media zal zich snel richten op boeren als eind producent, dat zal vaak wel zo blijven, maar je met de verantwoordelijkheid wel leggen bij anderen die dat ook zijn.
  Dus wat doet LTO, ipv eigen zakken vullen, nu echt als aandachts punt om consumenten aan het verstand te brengen dat voedsel een keten is en daar een marge bij hoort, wat doet LTO er aan om de tussenketen kleiner te maken of inzichtelijker.
  LTO top bestaan uit mensen met een eenzijdige kijk op de zaak, een eenzijdige kijk op welk systeem het beste zou zijn om voedsel te produceren en ze lopen aan de hand van de politiek.
  En visie en inzicht is echt een drama.
  Wat te doen bij LTO in de onderste lagen is wel al deze dingen in kaart brengen en uiteindelijk de toplagen vervangen door mensen die dat wel zien en inzien.
  Het woord belangenbehartiger zegt het al, de onderste laag geeft opdracht of heeft een gelijke stem, om het werk dat men uitbesteed heeft, of gaat uitbesteden aan anderen, en zodoende mensen voor betaald, die dus andere capaciteiten hebben om dat uit tevoeren.
  Er moet dus eerst een gezamelijk doel zijn dat past in een landelijke en maatschappelijke visie, en tegenwoordig zeker in een wereldwijde ontwikkeling.
  Dat is dus een theoretische werkwijze, echter nu zie je dat de top van LTO, en tevens politieke leiders, een eigen kijk op de wereld hebben die niet aansluit bij ontwikkeleingen of realiteiten.
  Hou onprettig het ook is voor deze mensen, ze zullen dat moeten inzien, veranderen of anders plaats maken voor anderen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Dit noemt men vakbekwame bestuurders, het zijn kletspraters! De vraag is doen ze dit opzettelijk? Ik behoef niet te herhalen wat er door de beleidsmakers uitgekraamt wordt. Geen enkele visie!!! Ieder nuchter denkend mens weet als je de productie niet beheerst, de markt in een wervelstorm terecht komt. Iedereen profiteerd en de boer gaat ter ziele! Ga a.u.b. een ander baantje zoeken en ga die multinationals niet alle geld in de zakken schuiven. Je bent belangenbehartiger voor de boeren, ga daar voor door het vuur!!!!!!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.