Redactieblog

400 x bekeken 3 reacties

Exportwaarde land- en tuinbouw stijgt 10 procent

De waarde van de landbouwexport is in 2008 met 10 procent gestegen ten opzichte van 2007.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hiermee steeg de waarde van de agrarische export voor het tweede jaar achtereen sneller dan de waarde van de totale Nederlandse export. Die steeg met 7 procent.

In 2008 is door de Nederlandse agrarische sector voor 63 miljard euro geëxporteerd, terwijl er voor bijna 40 miljard euro werd geïmporteerd. Het handelsoverschot lag hiermee met 23 miljard euro op hetzelfde niveau als 2007. De land- en tuinbouw is hiermee verantwoordelijk voor tweederde van de het totale handelsoverschot. Dit wordt vooral gerealiseerd met de export van sierteeltproducten en groente en fruit.

Nederland heeft in totaal 2008 voor 368 miljard euro geëxporteerd. De exportwaarde lag hiermee ruim 35 miljard euro hoger dan de importwaarde. Hiermee is het overschot op de nationale handelsbalans voor het eerst sinds 2000 gedaald. De daling bedroeg 2 miljard euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vdberg

  Dat zou een goede actie zijn! Beter dat geld in nederland dan in een ander land.

 • no-profile-image

  gert

  als het maar ten goede komt aan de boer

 • no-profile-image

  vd belt

  De exportwaarde gaat omhoog. Echter wordt er steeds langer gewacht met het betalen van deze export. Volgens ziezo.biz roept LTO Nederland minister Gerda Verburg op om zich in te zetten voor vroegere uitbetalingen. Zodat de nederlandse boeren financieel meer lucht krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.