1 reactie

Duidelijkheid co-vergisting geëist

Het kabinet moet zo snel mogelijk duidelijk maken welke producten zijn toegestaan zijn voor co-vergisting.

Onlangs bleek dat veel boeren de zogeheten positieflijst anders interpreteren dan de Algemene Inspectiedienst, met als gevolg dat het uitrijden van digestaat soms wordt geblokkeerd. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde vandaag voor een motie van de Christenunie, die economieminister Maria van der Hoeven oproept duidelijkheid te scheppen over de toegestane producten. Van der Hoeven erkent het probleem, maar stelt dat zij hier niet over gaat. Zij zal dit onderwerp daarom op korte termijn met collega Gerda Verburg (landbouw) bespreken.

In hetzelfde debat, een voortzetting van het energie-overleg eerder deze week, riep de Kamer op tot onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de rentabiliteit van warmtekrachtkoppelingen (WKK). Volgens Van der Hoeven kunnen kleinschalige WKK’s op tuinbouwbedrijven winstgevend zijn en daarom heeft zij hiervoor geen subsidie opgenomen in de nieuwe Stimuleringsregeling Duurzame Energie. Het parlement betwijfelt dit echter en vindt een herbeoordeling op zijn plaats.

SGP’er Bas van der Vlies maakt zich zorgen over de gevolgen van het voornemen van het kabinet de emissie-eisen voor middelgrote stookinstallaties aan te scherpen. Uit berekeningen blijkt dat de jaarlijkse kosten voor met name glastuinders kunnen oplopen van gemiddeld 1.270 euro per bedrijf in 2010 naar meer dan 10.000 euro in 2020. Volgens Van der Hoeven wordt onderzocht of die zorg terecht is en een aanpassing te rechtvaardigen valt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    n.karsten

    lieve gerda of maria ik hoop echt dat een van jullie dit leest het is heel eenvoudig alles wat normaal ook over het land uitgereden wordt mag vergist worden in ieder geval alle agrarische produkten want wat er nu gebeurt is is een grote schande uien wel uien schillen niet aardappelsnippers wel patat niet zonnebloemen niet zonnebloem olie of pitten wel zo moeten we wel voedsel gewassen gebruiken wij kregen zelfs de vraag is een peer met een rot plekje nu een peer of afval nee de aid wil maar een ding en dat is boetes schrijven en meedenken is niet van toepassing. er loopt er zelfs een rond die moeten ze maar ontslaan want die zegt gewoon ik pak ze allemaal die boeren en dat kan gewoon niet . als we dan toch een europa willen worden moeten ze maar in duitsland gaan kijken daar wordt je tenminste beloont voor het maken van groene energie

Of registreer je om te kunnen reageren.