Redactieblog

340 x bekeken 4 reacties

Consument: boerderij is pas boerderij als er dieren zijn

Boeren die mensen ontvangen op hun bedrijf moeten het nostalgische beeld dat veel burgers hebben niet buiten spel zeggen.

Dat zegt de Wageningse onderzoeker Daniël de Jong. Hij baseert zich op onderzoek dat hij deed naar de beleving van mensen die boerderijen met een nevenfunctie bezoeken.

"Mensen die multifunctionele boerderijen bezoeken, zijn op zoek naar een goed gevoel en een 'authentieke' ervaring. De meeste mensen hebben het beeld van een boer op klompen met een overall. Sommige boeren spelen hier op in door hun damwandstal te voorzien van een laag hout om hiermee de traditionele uitstraling te behouden", vertelt De Jong.

Hij concludeerde uit het onderzoek onder 24 mensen die minimaal drie keer per jaar een boerderij met neventak bezoeken dat burgers echter ook interesse hebben voor het moderne bedrijf. "Het beste is als een boer vanuit de authentieke denkbeeld inzicht geeft in de modernisering van het boerenbedrijf. Een boer moet de visie van de burger van het beeld van Ot en Sien niet de kop in drukken door te zeggen dat hij het helemaal verkeerd heeft en dat de moderne landbouw heel anders gaat. Dat is namelijk ook niet helemaal waar omdat er nog bedrijven zijn waar het wel zo gaat", aldus de onderzoeker.

Aanwezigheid dieren

Opvallend is dat veel burgers een boerderij pas een boerderij vinden als er ook dieren aanwezig zijn. "Zo was er discussie of het bollenbedrijf van de deelnemer van Boer zoekt vrouw ook een boerderij was. Een aantal vond van niet."

Bezoekers aan een boerenbedrijf met een nevenfunctie blijken er vanuit te gaan dat de boer een stug karakter heeft. "Bezoekers zijn daarom al blij als ze hartelijk worden ontvangen", aldus De Jong. Bezoekers vinden het bijzonder dat een boer zijn bedrijf open stelt voor bezoekers. Het wordt positief beoordeeld dat een boer geen entreegeld vraagt voor een bezoek aan zijn bedrijf. Uit het onderzoek blijkt dat veel bezoekers als tegenprestatie een product kopen op het bedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk zelf

  Op een schaal van 1 tot 10 vind ik dit best wel kut

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Dit is ook mijn ervaring, ik heb een akkerbouwbedrijf, en de kinderen uit de stad die we spreken, vinden dit geen boerderij, omdat we geen dieren hebben!

 • no-profile-image

  centraal

  Volgens mij wordt het tijd dat de mensen eens bijgedragen wordt wat een boerderij nou werkelijk is. En het wordt zeker tijd om de mensen ook eens te laten weten hoe de moderne boerderij in zijn werking gaat, want zo veel zijn der niet meer die alles nog op de ouderwetse wijze doen. En nou met de crisis gaan die helemaal kapot lijkt mij.

 • no-profile-image

  theo

  Dus veel werk aan de winkelVoor een eerlijker imago.

Of registreer je om te kunnen reageren.