Redactieblog

568 x bekeken

Certificering pootgoed loopt achter

De certificering van pootaardappelen door de keuringsdienst NAK loopt ruim 26.000 ton achter ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van certificering tot en met 1 maart. Met 580.060 ton pootgoed is ruim 4 procent minder gecertificeerd dan op hetzelfde moment vorig jaar. De achterstand is de laatste maanden ontstaan. In januari van dit jaar liep de certificering van pootgoed nog ruim 25.000 ton (8 procent) voor op 2007/2008.

De achterstand in de certificering is gelijk aan de achterstand in de export van pootaardappelen. "We lopen dit jaar iets achter ten opzichte van vorig jaar, maar de cijfers wijken niet af van het meerjarig gemiddelde", aldus Jan Hoogenboom van HZPC.

Hij constateert dat de verkoop in de eerste maanden van het jaar iets trager gaat dan vorig jaar. Dit komt door de weersomstandigheden, maar ook de kredietcrisis speelt een rol. "Al is de vraag of dit al zichtbaar is in de cijfers. De kredietcrisis heeft vooral effect op de export naar Oost-Europa en Rusland en die export is net begonnen." Hoogenboom verwacht dat de totale certificering dit jaar iets lager zal uitkomen dan vorig jaar, omdat er minder pootgoed verkocht zal worden.

De certificering van wintertarwe is met 17.996 ton 13 procent groter dan vorig jaar. Ook de hoeveelheid gecertificeerde zomertarwe ligt ruim 28 procent voor op schema. Dit jaar is tot en met 1 maart 1.600 ton zaaizaad voor zomertarwe gecertificeerd. De certificering van lijnzaad ligt eveneens ver voor ten opzichte van vorig jaar. Er is tot nu toe 1.989 ton gecertificeerd, dat is 25 procent meer dan vorig jaar in deze tijd. De certificering van zomergerst ligt 25 procent achter ten opzichte van vorig jaar met 2.184 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.