11 reacties

'Camera’s bij bedwelmen varkens niet nodig'

Voor goede controle op de bedwelming van varkens is cameratoezicht niet noodzakelijk.

Het op een afstand beoordelen van de dieren is minder effectief dan het monitoren van het gasmengsel, de gasconcentratie en het alarmsysteem en het bekijken van de dieren als zij uit de verdovingskamer komen.

Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg aan de Tweede Kamer. De methode van het verdoven met CO2 ligt onder vuur sinds Varkens in Nood eerder dit jaar beelden hiervan op internet plaatste. De Tweede Kamer vroeg om een spoeddebat, maar zag daar uiteindelijk vanaf toen Verburg meldde dat de Animal Science Group (ASG) onderzoek verricht naar meer diervriendelijke gasmengsels. Dit moet op 1 april gereed zijn.

Desalniettemin heeft de SP gepleit voor cameratoezicht in de bedwelmingskamer. Verburg noemt dat echter 'niet van essentieel belang' voor een goede controle op het proces. Ook stelt zij dat er voldoende waarborgen in het systeem van toezicht zitten die een adequate verdoving garanderen. Dierenartsen controleren de kwaliteit van de bedwelming en constateren nooit afwijkingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  misverstand

  Sorry heren, dit gaat over het slachtproces en niet over verdoofd castreren.

 • no-profile-image

  M. de With

  Bij VION gaan de varkens niet direct naar de hoogste concentratie. De varkens gaan in etappes naar de hoogste concentratie CO2 (Gondola systeem). Volgens de EFSA (European Food Safety Authority) is dit het meest dieronvriendelijke CO2 bedwelmingssysteem en zou dit systeem verbannen moeten worden.
  In het meest recent gepubliceerde onderzoek naar CO2 bedwelming van varkens (Velarde, 2008) wordt weer geconcludeerd dat CO2 bedwelming niet humaan is en dat er gezocht moet worden naar alternatieven.

 • no-profile-image

  ..

  Men doet er alles aan om het de veehouder moeilijk te maken, (het zijn criminelen en moeten dus worden gecontroleerd). Deze moet al aantonen dat deze op een verantwoord manier verdoofd en moet daar facturen en afschrijvingen tegenoverleggen dat deze ook het gas gebruikt. De meeste mensen op deze site die reageren zijn wel erg wantrouwend tegenover boeren. Gelukkig dat de minister wel vertrouwen in de sector heeft. Waarom hoor ik deze mensen niet dat ze voor zijn dat dierenpartijen en organisaties een manifest onderteken om zich te keren tegen extremisten. Maar ja dan moeten zij natuurlijk ook aantonen dat het geld dat zij van de overheid krijgen niet aan de acties van extremisten wordt uitgegeven. Ester Ouwenhand is daarom ook fel tegen het onderteken van zo'n manifest. Voor wat hoort wat. De sector heeft al veel gedaan om dierwelzijn te veranderen, nu mogen zij als tegenprestatie ook wel een manifest teken en zich daadwerkelijk tegen (zoals ze zegen) extemisten keren.

 • no-profile-image

  Boer

  @Hans baaij.Jij ligt vast nog wakker van het filmpje van die universiteit waar gedurende een proef langzaam CO2 in een glazen kubus met big gelaten werd.Was niet erg mooi wat daar gebeurde.In de slachterij zakken kleine groepjes varkens tegelijk in een gat in de grond dat gevuld is met CO2 en waar dus zuurstof afwezig is. Dat proces is snel en humaan. En eh Hans,neem de moeite om eerst te gaan kijken bij de slachterij voordat je iemand aan het kruis slaat.

 • no-profile-image

  s.wolfrat

  vaak genoeg komen er bepaalde misstanden aan het licht betreffende het dierenwelzijn in de vlees industrie. waarom is minister verburg weer eens tegen een goed initiatief. camara toezicht lijkt me een goede zaak.

 • no-profile-image

  Hans Baaij

  Iedere grote fabriek, en VION is een hele grote fabriek, wil zijn productieproces van A tot Z optimaal kunnen controleren. Waarom het meest essentiële onderdeel, de periode dat de varkens verdoofd worden, dan niet visueel controleren? Een goede consumentencamera kost € 500, dus aan de kosten ligt het niet. Maar waar ligt het dan wel aan? Waarom wil VION en Verburg het belangrijkste onderdeel van de slacht niet inzichtelijk maken? Wie het weet, mag het zeggen.

 • no-profile-image

  tegen

  "Waarom wil VION en Verburg het belangrijkste onderdeel van de slacht niet inzichtelijk maken? Wie het weet, mag het zeggen."
  Nederland wordt steeds meer een politiestaat waar iedereen voor crimineel doorgaat totdat het tegendeel is bewezen. Dat is een heel verkeerde ontwikkeling, juist daarom is het goed hier TEGEN te zijn. Niet meer controles, meer procedures, meer kosten, nog meer controles; en waarvoor? Voor een vals gevoel van veiligheid, een wassen neus, want de werkwijze blijft net zoals ie al was. Er wordt al gecontroleerd door dierenartsen, die ontdekken nooit misstanden.
  Daarnaast willen deze organisaties zoals vermoedelijk Varkens in Nood ook, zelf niet het welbekende manifest ondertekenen maar ze eisen wel dat anderen "preventief" onzinnige maatregelen nemen.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Jongens, kietel mij even, ik geloof dat ik het even niet kan volgen. Zijn er nu inderdaad lieden die willen dat er CAMERATOEZICHT komt op het castreren van biggen??????????????????????
  Dit kan niet waar zijn, of toch......?
  Sorry maar ik kan hier niet serieus meer op reageren, te veel verdovingsgas misschien ?

 • no-profile-image

  freek

  geld over de balk gooien dat is wat het is.
  en wie gaat het dan weer betalen.
  Dit gaat weer over miljoenen aan doorlopende kosten,banen creeren voor kantoor sukkels die de hele dag videos bekijken en daar raporten over gaan maken nadat ze er uitgebreid over vergaderen

 • no-profile-image

  boer

  Hans, dan wil ik ook cameras bij illegale terroristische acties van varkensinnood en andere boerenhaters. Zodat die criminelen voor het gerecht kunnen komen. En als je het niet bevalt dan verzoek ik je on zelf even een rondje mee te draaien door het CO2

 • no-profile-image

  gait

  ohohoh, er zijn dus meningsverschillen over of co2 een humane methode is. maar ook al is dit het niet 100%, en ik zeg misschien, het zijn altijd nog dieren en moet je kijken hoe sommige mensen moeten sterven

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.