Redactieblog

523 x bekeken 3 reacties

Bijwerkingen vaccinatie blauwtong zeer beperkt

De bijwerkingen bij de grootschalige vaccinatiecampagne tegen blauwtong serotype 8 zijn zeer beperkt.

Dat concludeert het Europese comité voor diergeneesmiddelen (CVMP) van het Europese medicatie bureau (Emea). Zeker op basis van de grote aantallen dieren die gevaccineerd zijn, is het aantal bijwerkingen zeer beperkt, zo blijkt uit het onderzoek. In totaal zijn vorig jaar bijna 60 miljoen dieren in de EU gevaccineerd tegen blauwtong sertoype 8.

In de twaalf landen waar gevaccineerd werd zijn vrijwel dezelfde bijwerkingen opgetreden. Het gaat hier om bijwerkingen zoals irritaties rond de vaccinatieplek, koorts en slaperigheid bij de dieren. Daarnaast vond er af en toe een verlaging van de melkproductie en abortus plaats.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal abortussen bij rundvee in landen waar een schadevergoeding werd gegeven voor vaccinatieschade hoger was dan elders. Verschillen in bijwerkingen tussen de vier vaccins zijn in het onderzoek niet duidelijk geworden. Dit komt onder andere doordat in verschillende lidstaten met meerdere vaccins is gewerkt. Het vaccin Bovilis BTV8 van Intervet dat in Nederland werd gebruikt, is ook in Frankrijk, Engeland en Zwitserland gebruikt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer met de pet

  ik heb heel veel problemen gehad in de periode van 1oktober tot 15januari hebben bij mij 50 dieren afgekalft 54 kalveren geboren waar van 30 dood gegaan tussen de 5 en 9de dag begonnen te schijten en binnen de 4uur dood alles gegeven aan medicatie niets hielp 4kalveren opgestuurd naar de gezondheids dienst kwam niets uit ,ja uitdroging, dat wist ik zelf ook wel dus 100euries per onderzoek kwijt, al deze dieren waren geent,welnu hebben er 6vaarsen gekalft deze waren niet geent en deze kalveren waren springlevend zonder problemen geen poeder en pillen gewoon biest en aan de kunst melk het begint er dus steeds meer op te lijken dat er toch een verband is tussen wel geente dieren en niet geente dieren

 • no-profile-image

  carla kroonen

  In januari hebben mijn runderen hun 1e inenting tegen blauwtong ontvangen. In maart de 2e. De dag erna zijn de dieren terug op de wei gezet. Een van de pinken was de volgende dag niet in de groep. Na zoeken verschool zij zich in een bosje en leek vreselijke rugpijn te hebben. Ze liep heel stijf en moeilijk en was zeer schuw en niet benaderbaar. Ik kon haar niet vangen (als ze niet weg kon viel ze aan) en heb haar laten lopen. Na een week zwollen haar achterpoten op en liep ze nog slechter. Ze lag veel maar vrat goed en knapte heel langzaam op. Ze was niet "ziek". Ik heb aan allerlei ziektes gedacht maar ik kan het ziektebeeld niet plaatsen. Op dit moment is ze nog steeds achter in groei en heeft dikke koten aan de achterpoten overgehouden. Ze kan weer mee in de groep en geen ander beest heeft ooit zoiets gehad. De vaccinatie lijkt de boosdoener. Ofwel een bijwerking van het vaccin, ofwel iets van de naald, ofwel het zenuwstelsel (ruggengraat) besmet/beschadigd (de eerste verschijnselen leken het meest op een zenuwziekte). Ik weet nog dat ik zei: "het lijkt wel of dat vaccin haar in de kop en de rug is geschoten". Via dit bericht zou ik willen horen of meerdere boeren zoiets hebben meegemaakt.

 • no-profile-image

  Marcel

  Wij hebben op ons bedrijf het vaccin mede getest, er is geen enkel verschil in wat dan ook gevonden tussen de geente groep en de placebo groep. Ook hebben wij gelukkig niet de elende van al die dode kalfjes meegemaakt, dus het lijkt mij sterk dat de entstof daar bij jullie verantwoordelijk voor is. Het weer is de laatste maand ook positief veranderd dus dat kan ook een reden zijn dat het nu wel goed gaat met de kalfjes. Veel succes met je bedrijf. Marcel

Of registreer je om te kunnen reageren.