Redactieblog

170 x bekeken 5 reacties

Bewoners hechten meer aan landschap dan bedrijven

Hoe dichter mensen of bedrijven bij het landschap zitten, hoe meer ze bereid zijn bij te dragen aan het landschap.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen UR in samenwerking met TNS Nipo. Voor het onderzoek werden 1.360 bewoners en 235 bedrijven ondervraagd Bewoners blijken gehecht te zijn aan het landschap en ze vinden het landschap mooi. Ondernemers en directeuren vinden het landschap minder aantrekkelijk en hebben geen beeld of het landschap toegevoegde waarde voor hun bedrijf biedt.

De meeste bewoners vinden het landschap een belangrijk woonmotief. Tweevijfde is geïnteresseerd in activiteiten voor het beheer van het landschap en bijna de helft is lid van een organisatie of doneert aan natuur en landschap.

Het onderzoek werd gedaan in Amstelland, Binneveld, Het Groene Woud en Ooijpolder-Groesbeek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hijgende

  Onder landschap wordt in ieder geval verstaan: een landschap zonder jagers.

 • no-profile-image

  gert

  wat verstaan ze eigenlijk onder landschap?bos ,een wei met koeien ,een graanveld of een verwilderd weidegebied .ondernemers mogen blijkbaar niet zakelijk denken.wat is nederland zonder ondernemers ?

 • no-profile-image

  bij een mooi landschap

  Laat die mensen dan ook eens de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan met het landschap. De meesten willen wel een mooi landschap maar zelf eens onderhoud plegen hoo maar. Want is het nou zo moeilijk om eens in de zoveel weken eens een zaterdag met zijn alleen bijvoorbeeld een singel af te zetten ofzo, om zo een bijdrage te leveren ??? Maar wel altijd een grote mond van dit mag niet en de boeren moeten zo doen. Onderstaand "persoon" is net zo eentje. Altijd grote bek maar nooit eens een daadwerkelijke bijdrage leveren.

 • no-profile-image

  Joost Heilbron

  Ik zie in het artikel nergens een waarde-oordeel, alleen wat onderzoeksresultaten, en ben daarom wel benieuwd waarom je je zo aangevallen voelt...

 • no-profile-image

  landschappelijk

  Mis poes, volgens de dikke van Dale is een landschap "de omgeving zoals de mens die waarneemt". Mét jagers dus.
  Het verwijderen van jagers betekent per definitie dus aantasting van het landschap. Hijgende onnozelaars komen in het landschap gelukkig niet voor, en dat moet vooral zo blijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.