Redactieblog

2 reacties

Betaal maar uit, PZ

Het Productschap Zuivel weet niet waar ze met het geld heen moet. Boven de gewenste reserve van 14 miljoen euro hebben ze nog 5 miljoen euro over. Ik zou er wel raad mee weten.

Het is toch van de gekke. Het Productschap Zuivel heeft teveel geld. Ze wilden vorig jaar interen op het eigen vermogen, maar dat lukte maar beperkt. Daardoor is de reserve nog vijf miljoen te hoog.

Even voor de duidelijkheid: dit geld is teveel ingehouden van de veehouders. Dus waren de heffingen te hoog. Bovendien was de melkaanvoer groter. Simpel gezegd betalen de boeren, die zorgen voor de overschrijding van het quotum, ook nog extra heffingsgeld aan het PZ. Dat gaat dus dubbel op: èn superheffing betalen èn met extra heffingsgeld de kas van het PZ spekken.

En dat in een tijd van krapte bij de boeren. Hoe bestaat het dat de boerenbestuurders van het Productschap Zuivel daarmee akkoord gaan.

Want dit is natuurlijk geen nieuws van de laatste weken. Dat moet in de loop van vorige jaar al duidelijk zijn geworden. We mogen aannemen dat het Productschap de boekhouding goed op orde heeft. Het bestuur had kunnen besluiten in de loop van het jaar de PZ-heffing te verlagen.

Nu dat niet is gebeurd heb ik een suggestie. De 5 miljoen teveel aan reserve betekent voor de gemiddelde Nederlandse boer ongeveer 250 euro per bedrijf. Waarom dat niet uitkeren? Een leuk cadeautje voor de paasdagen. Goed voor de lege huishoudbeurs. Dat verheugt de sfeer aan de keukentafel, waar bedrukte gesprekken overheersen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. Heeren

  Stichting Melkboeren en Zuivelmuseum "De Melkmaten" ( zie www.zuivelmuseum.nl) is al jaren op zoek naar geld en husvesting om een uniek zuivelmuseum van de grond te krijgen. Nederland, HET ZUIVELLAND BIJ UITSTEK, heeft géén zuivelmuseum. We hebben wel bakkerij musea, kruideniersmusea en een slagerijmuseum en zelfs een vingerhoedjes museum maar van het ambacht van de melkboer en de historie van de zuivel en zijn fabrieken is niets terug te vinden. Dit is zeker een investering waard. Met een miljoen komen de mannen al heel ver en dit is dan een mooie opstap om andere financiële middelen binnen te halen. (denk hierbij aan Europese-, rijks-, provinciale- en stedelijke subsidies. Het geld is er alleen de startfinanciering ontbreekt.
  Wie neemt het voortouw ????

 • no-profile-image

  willem

  Geef de onderschrijder iets meer als beloning voor goed gedrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.