1311 x bekeken 4 reacties

AIVD waarschuwt voor surfende dierenactivisten

Boeren, medewerkers van laboratoria en andere potentiële slachtoffers van dierenrechtenextremisten moeten zo weinig mogelijk privé-gegevens op internet plaatsen.

Activisten gebruiken zogeheten communitysites zoals Hyves en LinkedIn vaak om aan informatie te komen.

Dat meldt de AIVD, die gisteren op zijn website een aantal adviezen heeft geplaatst voor bedrijven en werknemers om uit het vizier van dierenrechtenextremisten te blijven. Behalve het voorzichtig zijn met het publiceren van persoonlijke informatie raadt de inlichtingendienst aan vreemde bewegingen of personen rond het bedrijf en huis’ te melden bij de politie.

Hoewel activisten niet zelden veehouders op de korrel nemen, onlangs liet het Dierenbevrijdingsfront in Stavenisse 2.500 nertsen los, schaart de AIVD de sector niet onder de belangrijkste doelwitten. De proefdierenindustrie en bonthandel zijn volgens de dienst de voornaamste mikpunten van acties.

Onlangs presenteerde het kabinet een plan om dierenrechtenextremisme beter te bestrijden. Daarin staat dat er een speciaal politieteam is opgericht om activisten die de wet overtreden steviger aan te pakken. Ook zouden dierenorganisaties een manifest moeten ondertekenen waarin zij geweld afzweren. Veel verenigingen weigeren dit; zij vinden het vreemd dat zij dienen te verklaren zich aan de wet te houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leon van der Elsen

  Precies, het moet nu maar es gedaan zijn met mooi weer spelen door deze zogenaamde "dierenvrienden" die het liefst nertsen kapot maken en iedereen die met dieren werkt. Deze clubs hebben geen enkel inzicht in natuur en diervriendelijkheid! Als ze dat wel hebben én zich aan de wet willen houden dan zou een verklaring omtrent onthouden van extremisme toch geen enkel probleem moeten zijn?

 • no-profile-image

  frank

  Ach dierenactivisten weten allang al hoe de aivd zijn imfo vergaard.
  ze gebruiken daarnaast ook nog eens onkrakbqare encryptie dus de aivd kan inpakken , dat wetenb ze zel maar al te goed maar kunnen ze moeilijk toegeven.

 • no-profile-image

  A.L.F. is nog niet zo verkeerd...

  Da riekt naar een nieuwe vorm van de "ariër verklaring"...

  Ja Her Meister, wij zullen volgzaam zijn; Ja Her Meister, wij zullen ons als gegoede burgers gedragen;
  Nein Her Meister, wij zullen geen vraagtekens zetten bij al hetgene U ons opdraagt...

 • no-profile-image

  pete internationaal

  Boeren moeten al zo lang verklaringen tekenen dat ze zich aan de wet houden, waarom anderen niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.