Redactieblog

392 x bekeken

AB Fryslân en Holland fuseren

Arbeidsorganisaties AB Zuid-Holland, AB Noord-Holland en AB Fryslân gaan fuseren.

Daartoe hebben de coöperaties in de agrarische bedrijfsverzorging een intentieverklaring ondertekend, melden besturen en directies.

Aanleiding voor de fusie is dat de agrarische sectoren waarin AB actief is snel veranderen. Het aantal bedrijven neemt sterk af, de schaalvergroting zet snel door. De vreemde arbeid op de bedrijven neemt hierdoor toe. Ook neemt het aanbod van goed geschoold personeel af.

"Naast deze ontwikkelingen in de markt vraagt de ontwikkeling en groei van de AB-organisaties om verdere professionalisering", aldus de fusiecoöperaties.

Synergievoordelen

De fusie is gericht op kwalitatieve en synergievoordelen door gezamenlijk te investeren in nieuwe ontwikkelingen. "Het is geen samenwerking uit nood; we willen meer gezamenlijk gaan investeren in nieuwe projecten, zoals het aanbieden van diensten buiten de landbouw", legt Lammert Fopma van AB Fryslân uit.

De fusie in de agrarische bedrijfsverzorging komt in twee fasen. In de eerste fase gaan AB Noord-Holland en AB Fryslân samen. "Dit gaan we met terugwerkende kracht doorvoeren per 1 januari 2009", aldus Fopma. In de tweede fase gaat AB Zuid-Holland samen met de nieuwe coöperatie. Dit gebeurt per 1 januari 2011.

De organisaties hebben een gezamenlijke omzet van 101,9 miljoen euro en 5.825 uitzendkrachten in het bestand. AB is onder meer werkzaam in de land- en tuinbouw, groenvoorziening, bouw en de transport en logistiek. De hoofdvestiging van de nieuwe organisatie komt in Middenmeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.