Redactieblog

8 procent geiten in Nederland heeft antistoffen tegen Q-koorts

In Nederland heeft 7,9 procent van de geiten en 2,4 procent van de schapen antistoffen tegen Q-koorts.

Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De seroprevalentie (het percentage dieren met antistoffen) is hiermee lager dan verwacht. In de literatuur worden percentages genoemd van 2 tot 20 procent bij schapen en tot 40 procent bij geiten.

De percentages bij schapen in de literatuur worden genoemd lopen uiteen van 2 tot 2 procent. Bij geiten worden soms ook percentages van meer dan 40 genoemd. Ik had niet gedacht dat wij helemaal aan de onderkant van het spectrum zouden zitten.

De GD baseert de cijfers op bloedonderzoek bij 12.500 schapen en 3.400 geiten. ”We hebben de gangbare stroom bloedmonsters gebruikt die worden genomen voor het onderzoek naar Brucella melitensis. Per bedrijf zijn tot 13 bloedmonsters genomen, verspreid over het hele land”, legt Piet Vellema van de GD uit.

De dieren die ooit in contact zijn geweest met Coxiella burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komen verspreid over het hele land voor. ”Eigenlijk zien we in vrijwel alle postcodegebieden dieren die antistoffen hebben tegen Q-koorts. Alleen in sterk verstedelijkte gebieden, waar veel minder dieren voorkomen, zien we het minder”, aldus Vellema.

Terwijl het voorkomen van Q-koorts lager is dan verwacht, vindt Vellema het niet zinloos om te vaccineren tegen de ziekte. “We hebben de afgelopen twee jaar grote uitbraken gezien van de ziekte, waarvan we niet precies weten hoe dit is ontstaan. Met een lage seroprevalentie is het juist goed om te vaccineren omdat je dan veel dieren effectief kunt beschermen tegen de ziekte en daardoor ook het risico voor de mens kunt beperken.”

De seroprevalentie van Q-koorts bij rundvee is hoger dan bij geiten en schapen. “Bij deze diersoort heeft meer dan de helft antistoffen. Het risico voor de mens lijkt bij deze diersoort veel kleiner. Bij het rund komt bijna nooit abortus voor en bij abortus scheidt een rund veel minder bacteriën uit dan een geit of schaap”, aldus Vellema.

Of registreer je om te kunnen reageren.