Redactieblog

236 x bekeken 4 reacties

Weer uitstel

Minister Cramer heeft toch toegegeven aan de druk van de landbouworganisaties.

In 2010 zouden bestaande stallen emissiearm moeten zijn. Boeren vinden dat te snel en wilden uitstel. Ook coalitiepartijen waren daar wel voor te vinden en dus moest Cramer zwichten. Zij leek vooral bezorgd over de doelstelling van de NEC-richtlijn (128 kiloton ammoniak in 2010), en aangezien het er naar uitziet dat deze wel wordt gehaald, kunnen stalaanpassingen kennelijk nog wel wat worden uitgesteld.

Twee argumenten worden genoemd voor uitstel. Ten eerste: voor sommige bedrijven zijn de technieken er nog niet, zoals de pluimveehouderij. Dat is onzin. Ook in die sector zijn er technieken die de uitstoot van ammoniak kunnen beperken. Ten tweede: het is te snel en daarmee past het niet in het investeringsritme van de bedrijven. Ook dat is onzin.

Er is allerminst sprake van een donderslag bij heldere hemel. Niet alleen is een concept-besluit al in 2001 gepubliceerd, maar al in 1990 is aangekondigd dat er maximale emissiewaarden zouden worden vastgesteld.

Bij mij in de buurt staat een varkensschuur die al in 1952 technisch en economisch was afgeschreven, niet is aangepast, maar nog wel in bedrijf is. Intussen zijn er door de veehouder allang weer nieuwe stallen gebouwd, waarschijnlijk volgens zijn eigen investeringsritme.

Natuurlijk is het handig om tegelijk met het installeren van emissiearme technieken ook aanpassingen te doen voor dierenwelzijn, maar dat kan toch ook? Niemand schrijft toch voor dat je daarmee moet wachten? Ik vraag mij ook af of die twee zaken wel zoveel met elkaar te maken hebben. Uitstel levert waarschijnlijk weer een paar centen besparing op.

Boeren zijn gewoon niet geïnteresseerd in milieu, dierenwelzijn en landschap. De door LTO gestarte lobby voor behoud van EU-steun is dan ook gedoemd te mislukken. Een sector die met grote volharding werkt aan het verder verslechteren van zijn maatschappelijke reputatie verdient geen steun. De reputatieschade van de landbouw zou uiteindelijk wel eens veel groter kunnen zijn dan het geld dat uitstel oplevert. En dat is dan ook de schuld van Cramer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Willem er was nog een derde reden en als je goed had opgelet dan wist je dat. Deze reden was de belangrijkste namelijk op dit moment is die hele heisa gewoonweg niet te financieren. Een beetje journalist weet dat er een crisis heerst in varkensland en dat overleven op punt 1 staat. Maar ja, een journalist krijgt gewoon zijn loontje en dan besef je niet dat de ondernemers ook slechte perioden meemaken. Hoezo vervreemding van de sector.....

 • no-profile-image

  herman

  Willem Bruil of Willem Brul

 • no-profile-image

  voorlichter/bedrijfsadviseur

  Ik begrijp niet dat het AGD nog artiekelen van Willem Bruil plaatst.
  Meneer bruil.... hebt u zich wel eens gerealiseerd waar deze hardwerkend ondernemers dit alles van moeten betalen??? NEE DUS.
  Hebt u zich daarnaast wel eens gerealiseerd wat dit voor een effect dit heeft voor de totale agrische sector (lees:ook uw boterham/inkomen).
  NEE DUS.
  U heeft geen enkele idee welke inpact deze regelgeving heeft op de bedrijfvoering van de bedrijven, en nog belangrijker, op de boeren/ondernemers die in meerdere mate te maken krijgen met negatieve berichtgeving als de uwe. Wilt u stoppen met dit soort negatieve berichtgeving, want ik erger mij er kapot aan.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Van uitstel komt afstel. Niet gaan veranderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.