Redactieblog

4 reacties

Voordelen van grote bedrijven (Slot)

Waar zou je als jonge boer het liefst willen werken? Op een klein of een groot bedrijf? Voor een ondernemende intelligente jonge boer lijkt het me duidelijk: op een groot bedrijf.

Waarom willen boerenkinderen hun vader steeds vaker niet meer opvolgen? Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar ik denk dat het ligt bij het beeld dat kinderen hebben van het vak van hun ouders.

In de veehouderij is dat niet bijster vrolijk. Ik weet dat ik nu mensen op de tenen trap, maar het moet toch maar gezegd worden: boeren praten elkaar vaak de put in. Niet voor niets hebben we het imago dat we veel klagen. Dat hebben we aan ons zelf te danken. Als het goed is klagen we dat het wel snel weer slechter zal worden. We klagen door als het slecht is. Op die manier zijn we nooit positief.

Het blijkt ook wel uit de groei van Vakbonden. Naast de LTO floreren de Vakbonden voor de melkveehouderij en akkerbouw. Ze kanaliseren het gevoel van klagende boeren en wakkeren de onrust onder boeren aan.

Hoe zou je als kind van een boer dan opvolger willen worden? Aan de keukentafel wordt altijd gesproken over het bedrijf. Er wordt geklaagd over de regelgeving, het inkomen, de coöperaties en de regering. Er wordt zeven dagen gewerkt. Het zicht op maatschappelijke veranderingen is beperkt.

Geen wonder dat de zoon of dochter denkt: "Dit is niet mijn ding." Ook hier hebben grote bedrijven meer mogelijkheden. Daar zijn vaak wel opvolgers. Die stappen in een onderneming, die toekomstgericht denkt. Daar zijn medewerkers/collega's, waar je mee kunt praten. Dat willen jonge mensen.

Wedden dat de opvolgers op grote bedrijven ook gemakkelijker een vrouw vinden? Zij trouwen met de man en niet met het bedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  ----------"Het blijkt ook wel uit de groei van Vakbonden. Naast de LTO floreren de Vakbonden voor de melkveehouderij en akkerbouw. Ze kanaliseren het gevoel van klagende boeren en wakkeren de onrust onder boeren aan."--------- Vergaderboer je vergeet de varkensvakbond (NVV). En laat die vakbond nu net meer leden hebben dan de LTO aan leden heeft onder de varkensboeren. En laat dat nu ook net de sector zijn waar de bedrijven het grootst zijn. En waarom zijn zij geen lid (meer) van de LTO??? Voor mij is wel duidelijk dat we van vergaderboer niets te verwachten hebben. Hij neemt zijn eigen achterban niet eens serieus. Als ze het niet met de gang van zaken eens maakt hij ze uit voor klagers, i.p.v. te horen wat de klachten zijn. Dat is de arrogantie die de huidige leiders kenmerkt. U zorgt zelf voor onrust door niet naar de boeren te luisteren en in achterkamertjes alles te bekostksoven met uw "politieke vriendjes". Gelukkig krijgen steeds meer boeren in de gaten hoe ze door u en uw kornuiten belazerd worden. Dat is de werkelijke reden van de groei van de vakbonden en de onrust onder de boeren.

 • no-profile-image

  Boerin

  Ik heb het al eerder gezegd, maar de omvang van het bedrijf bepaald niet, maar de mentaliteit van de mens bepaald. Niemand houdt een ander tegen om te groeien of juist niet. Het enigste wat je tegenoudt of vooruit brengt is je eigen werklust! En wat klagen betreft hetzelfde verhaal, Je klaagt of je klaagt niet, dat ligt ook niet aan je bedrijfsomvang, maar aan je karakter. Zelfde geldt ook voor je lidmaatschap, er zijn zowel kleine als grote bedrijven vertegenwoordigd in alle belangenorganisaties, ook daar maakt je bedrijfsomvang niet uit. Wat betreft je opvolgers: Als jezelf positief in het leven staat, bereik je meer, zullen je kinderen ook positief zijn en bereiken zij waarschijnlijk ook meer, dit ligt aan jezelf en niet aan de omvang van je bedrijf.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Om de voordelen van grote bedrijven op een rijtje te zetten. de zoon van vergaderboer is allang vertrokken omdat vergaderboer geen groot bedrijf heeft.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Sorry dat ik vergat de varkensvakbond NVV te noemen. Die hoort zeker in het rijtje thuis van groeiende organisaties. En wat mijn achterban betreft, die neem ik zeker serieus. Overigens vind ik wel dat u mij teveel vereenzelvigt met de LTO. Ik verwijs graag naar de commentaren, die ik o.a. schreef over Siemjan Schenk. Die werden mij door de LTO niet in dank afgenomen. Maar goed, de schrijver van een column is er ook niet om bedankjes te oogsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.