Redactieblog

678 x bekeken 16 reacties

Voordelen van grote bedrijven (6)

Voor de vrouw van de boer betekent een groot bedrijf een veel vrijer leven. Ze hoeft geen boerin te zijn. Dat is op een kleiner bedrijf vaak wel het geval.

Op een gezinsbedrijf is de rol van de boerin duidelijk. Ze is de spil van het sociale gebeuren op de boerderij. Ook als haar hart er niet ligt. Ze zorgt dat er koffie en thee is. De boer neemt de veehandelaar, de veevoervertegenwoordiger en allen die wat aan de boer kunnen verdienen, mee naar binnen.

Daarnaast is de boerin onbezoldigd secretaresse. Ze bedient de telefoon en regelt veel zaken. Ook werkt ze mee op de boerderij. Zelfs als ze een baan buitenshuis heeft, wat steeds vaker voorkomt. Dan heeft ze drie taken: het gezin op orde houden, de baan buitenshuis en haar taken op de boerderij.

Op een groot bedrijf kan dat anders. Daar drinken de medewerkers niet meer koffie in de keuken. Die doen dat in een kleine kantine, waar een koffieapparaat staat. Daar worden ook de vertegenwoordigers ontvangen. Of in het kantoor van de boer, waar de computer staat aangesloten. Daar speelt het managen van het bedrijf zich af.

De vrouw van de grote boer kan kiezen. Ze kan natuurlijk de taak van boerin op zich nemen. Haar huishouden staat in ieder geval los van het bedrijf. Daardoor kan ze ook kiezen voor een baan, die aansluit bij haar opleiding. Dat heeft bovendien als voordeel dat de gesprekken in het gezin niet eenzijdig gaan over de boerderij, maar breder en maatschappijgericht.
Kortom, voor de boerin zijn er belangrijke voordelen het grote bedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Waar ik me over verbaas in deze columns is de vraag of de boer in kwestie dit werkelijk wil. En dan bedoel ik natuurlijk een groot bedrijf runnen. De meeste boeren die ik ken zijn in hart en nieren dierverzorgers en zij worden na de (naar mijn mening jammer genoeg noodzakelijke) schaalvergroting geconfronteerd met zaken waarvoor ze vroeger hard weg liepen. Ik noem maar even regelwerk, administratie, aansturing personeel ed. Je laat m.a.w de taken waarvoor je eigenlijk boer bent geworden (dierverzorging, optimalisatie resultaten, veldwerk ed.) over aan anderen. Bedenk wel dat je daarvoor in de wieg gelegd moet zijn, en dat is niet iedereen (ik spreek uit ervaring). Anders wordt je gewoon 2 keer zo druk en is er geen (minder) tijd voor alle voordelen die ik in deze en de vorige columns ben tegen gekomen. We zijn zelf gegroeid van 200 naar 600 zeugen en ik kan niet zeggen dat het werk er leuker op geworden is. In het begin natuurlijk wel omdat je met een bepaalde ambitie aan de klus bent begonnen. Maar naar verloop van tijd merk je dat de werkdruk toch wel erg hoog ligt, zelfs met het inschakelen van extra personeel. Je maakt steeds vaker keuzes vanuit een economisch perspectief en dat druist nog wel eens in tegen je gevoel en wat goed is voor het dier. Als voorbeeld noem ik het beheersbaar houden van de gezondheid van je veestapel. Je kunt steeds minder vaak kiezen voor de individuele aandacht. Die kreupele koe gaat niet meer naar een stalletje met dik stro waar zij voldoende aandacht en tijd krijgt om aan te sterken, maar zij wordt afgevoerd omdat ze niet in het systeem past. Zo zijn er nog wel meer zaken te bedenken. Je moet je terdege afvragen of het wel deze kant op moet. Zeker gezien de maatschappelijke druk die de laatste jaren alleen maar aan het toenemen is. Als boer groei je vanzelf in dit soort zaken en begin je ze zelfs normaal te vinden (een vorm van bedrijfsblindheid, zeker als je alleen maar naar de voordelen kijkt). Maar vraag het de gemiddelde burger en hij of zij zal er een compleet andere mening op na houden. Dan pas merk je hoe moeilijk het is om je huidige werkwijze daadwerkelijk uit te leggen. Nogmaals dit is niet om de mensen die de zaken wel goed kunnen managen en met deskundig personeel werken een schop onder de gordel te geven. Ik heb alleen het idee dat deze groep minder hard groeit dan de groep die op dit moment voor schaalvergroting kiest.

 • no-profile-image

  boer zoekt

  Je hebt toch geen vrouw nodig om het werk op het bedrijf rond te kunnen zetten? Die koffie kan ik zelf ook zetten. Neem dan geen vrouw of laat ze lekker werken in de stad. Ik vind de vrouwen van collega s die op de boerderij zijn, 9 van de 10 keer knap irritant.

 • no-profile-image

  Riek

  Een boer is als regel verwend door zijn moeder. Die pampert hem zijn hele leven. Tot er een vrouw komt. Van haar wordt verwacht dat zij de rol van moeder overneemt. Plus de rol van echtgenote, medewerkster enzovoort. Natuurlijk mag ze buitenshuis werken. Als alles op het bedrijf maar gladjes verloopt. Dat betekent een dubbele taak. Ik spreek uit ervaring. Ik dacht dat ik met een man trouwde, maar ik trouwde met een boer, met alle gevolgen vandien. Verwende moederszoontjes, dat zijn het, de meeste boeren.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Nadelen genoeg bij grote bedrijven, ieder normaal mens weet ze. Je bent helemaal niet beter af met een groot bedrijf. Bewijs is wel dat vergaderboer zo vaak over de voordelen moet hebben zonder ze te noemen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als vergaderboer gelijk heeft dat een groot bedrijf beter is dan snap ik niet dat hij nog tijd heeft om zo vaak over voordelen van grote bedrijven te schrijven. Wanneer vergaderboer wel tijd heeft om zo vaak over voordelen van grote bedrijven te schrijven is zijn bedrijf blijkbaar klein genoeg om te zitten neuspeuteren, dus tijd over om over zijn dromen te schrijven.

 • no-profile-image

  waarom

  Niet iedereen zit te wachten op personeel.
  Vertegenwoordigers ed. hebben anno 2009 meer te doen dan koffie drinken.
  Mobiele telefoons en e-mail maakt ook dat er steeds minder mensen over de vloer komen. Volgens mij heeft iedere schaalgrootte zijn voor en nadelen.
  En wat is groot ??? De grootste bedijven zijn kleiner dan gemiddelde bedrijven in de VS en Canada

 • no-profile-image

  Greta

  Helemaal eens met Anneke uit Vries. Ik voel ook al jaren de beklemming van het mee moeten helpen op de boerderij. Ik ben nu veertig jaar en zal het dus nog ruim twintig jaar moeten doen. Men noemt mij een goede boerin. Ik glimlach dan vriendelijk, maar ben blij dat ze niet in mijn hart kunnen kijken. Dan zouden ze zien dat ik een baan zou willen hebben, carrière maken en nooit weer met die eeuwige stallucht geconfronteerd willen worden. Maar ja, ik heb ook een prima vent, die echter niets snapt van wat ik graag zou willen. Een echte boer, met hart voor het bedrijf, dat ook te klein is om personeel aan te trekken. Dus ben ik de onbetaalde kracht.

 • no-profile-image

  Boerin

  Dames je trouwt met man en niet met een boer. Hoe je leven inricht heb jezelf volledig in de hand, je hebt alle vrijheid om een baan te zoeken en als je goed kunt organiseren kan dat naast de boerderij. De meeste mannen zijn best behulpzaam in het huishouden en jij steunt hem met de adminstratie etc. Je woont prachtig er is altijd wat te beleven op een bedrijf, je kunt meedenken en je man is er de hele dag.
  Persoonlijk vind ik dit veel aantrekkelijker, dan wonen in een dorp of stad en je man 12 uur per dag afwezig
  Dus niet zeuren, tel je zegeningen.

 • no-profile-image

  Anneke

  Waarom komen er geen reacties op de inhoud van het stuk van Vergaderboer? Ik ben het nemelijk met hem eens. Wat zou ik graag willen dat we een groot bedrijf hadden. Dan zou ik mijn eigen keuzes kunnen maken. Nu verwacht mijn boer dat ik op tijd de koffie klaar heb, het eten en bovendien wil hij graag dat ik meewerk op het bedrijf. Het resultaat is dat de keukentafel het kantoor is geworden, waar de vertegenwoordigers en andere lieden elk dag langs komen. Ik kan dan maar zorgen voor de catering. Nogmaals, ik heb een prima man, maar het feit dat ik tegen wil en dank boerin ben geworden zit me dwars. Ik had gedacht de vrouw van een boer te worden. Dat had gekund op een groot bedrijf. Bij ons moet je echter meewerken omdat anders geen droog brood valt te verdienen. Ik ben er zeker van dat meerdere boerinnen dit zo ervaren. Ik denk dat daarom jonge boeren ook moeilijk een vrouw kunnen krijgen. Wie kiest nu voor een levenslange baan van koffie zetten, uitserveren, eten koken, kalveren voeren, stal opruimen en zo nu en dan ook nog melken? Plus de administratie doen en de telefoon aannemen? Niet zoveel vrouwen denk ik.

 • no-profile-image

  paul

  Ik denk dat ook juist bij een klein bedrijf, de vrouw buitenshuis kan werken.
  Een klein bedrijf is alleen goed te doen.
  Ik doe het in m`n eentje, en kook ook nog zelf eten.
  En vertegenwoordigers e.d. krijgen alleen koffie, als ik zelf ook aan de koffie zit.

 • no-profile-image

  Jan

  Krijgen we na de uitgebreide beschrijving van de voordelen een even uitgebreide beschrijving van de nadelen van grote bedrijven?????? Of bestaan die niet?????

 • no-profile-image

  grote

  Die zijn er niet

 • no-profile-image

  paul

  de meeste grote bedrijven zitten tot hun nek toe in de schulden. Nou, alsof dat zo`n voordeel is ?

 • no-profile-image

  Margreet

  Gelukkig hebben wij een groot bedrijf. Ik heb een volledige baan buitenshuis en laat de boerderij helemaal over aan mijn man. Die redt zich daar met de medewerkers uitstekend mee. Zo hebben we beide ons eigen leven en kunnen wij elkaar 's avonds ook nog eens wat nieuws vertellen. Bovendien ben ik onafhankelijk en dat vind ik in deze tijd ook wat waard.

 • no-profile-image

  boer zoekt

  Ik snap dat niet van die mannen. Het is jou bedrijf, en die vrouw is leuk (is toch de bedoeling) maar laat ze zich niet bemoeien met het bedrijf. En al zeker moeder niet, die mag 1 keer per maand langskomen, en dat is het. Ideeen van vrouwen zijn welkom, maar ik voer het werk uit en niemand anders !!!

 • no-profile-image

  jaap

  Behalve in het weekend als het personeel weg is dan moet je 2 keer zo hard lopen is mijn ervaring(180 koeien)

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.