Redactieblog

519 x bekeken

Vlees niet bovenaan bij besmetting met ziektekiemen

Specerijen blijken het meest vaak besmet met pathogenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) over 2007.

Ruim een kwart van de specerijen blijkt besmet met ziektekiemen als Campylobacter en Salmonella. Gerookte vis staat met bijna een kwart van de producten op de tweede plaats, gevolgd door pluimveevlees. Bij ongeveer 23 procent van het kippenvlees worden ziektekiemen gevonden, terwijl bij kalkoen ongeveer 20 procent van de producten besmet blijkt. Bij varkensvlees blijkt 10 procent van de producten besmet met pathogenen, iets meer dan bij lamsvlees. Bij rundvlees en kalfsvlees wordt ongeveer bij vijf procent ziektekiemen aangetroffen.

Campylobacter

In 2007 was de besmettingsgraad met Campylobacter bij pluimveevlees met 15,4 procent iets hoger dan in 2006. De sterke daling van de besmettingsgraad die vanaf 2004 plaats vond is hiermee doorbroken. De besmetting met salmonella bleek met 8,2 procent vergelijkbaar met de voorgaande jaren. De besmettingsgraad met salmonella is bij geïmporteerd diepgevroren pluimveevlees met 4,0 procent lager dan het Nederlandse product. De besmetting met Campylobacter bleek met 19,6 procent bij importvlees echter hoger dan het inlandse product.

Bij varkensvlees neemt het percentage met Salmonella besmette producten sinds 2004 toe. In 2007 was 5 procent van de producten besmet met Salmonella. De besmettingsgraad met Campylobacter, E coli en L. monocytogenese bij varkensvlees is vrij stabiel rond de 1 procent.

Rundvlees blijkt minder vaak besmet met Campylobacter en salmonella. Bij respectievelijk 0,5 en 0,2 procent van de producten worden de ziektekiemen aangetroffen. Bij kalfsvlees wordt met 1,3 procent voor Salmonella en 1,4 procent Campylobacter iets vaker gevonden.

Bij gesneden groente werd bij 0,1 procent van de producten ziektekiemen gevonden. Bij gesneden fruit ligt dit percentage op hetzelfde niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.