249 x bekeken 2 reacties

Uitstel debat nertsenverbod door nieuw onderzoek

Er is onderzoek nodig naar de juridische houdbaarheid van de compensatiemaatregelen voor ondernemers bij een verbod op de nertsenhouderij.

Dat vindt de Tweede Kamer. De behandeling van het wetsvoorstel hierover zal daardoor waarschijnlijk verder worden vertraagd.

Als de sector inderdaad wordt verboden bestaat de kans dat nertsenhouders de hoogte van de schadevergoeding aanvechten bij de rechter. Volgens Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) is het daarom noodzakelijk dat de berekeningen die hieraan te grondslag liggen juridisch zijn dicht getimmerd. Zij wil, net als onder meer SP en Partij voor de Dieren, aan deskundigen om advies vragen.

Het CDA vindt niet nodig. Volgens Ger Koopmans van die partij is het aan de Tweede Kamer om hierover te debatteren en hoeft dit niet door juristen te worden uitgezocht. Bovendien wil hij de behandeling van het wetsvoorstel graag snel afronden en vreest hij dat nieuw onderzoek leidt tot verdere vertraging. Ook de VVD steunt het initiatief van Jacobi niet.

Het debat over een mogelijk verbod op de nertsenhouderij is inmiddels al een aantal keren uitgesteld, omdat uit studies van CE Delft en LEI zeer verschillende bedragen ter compensatie rolden. Bij een afbouw in tien jaar lopen die uiteen van 16,5 (CE) tot 437 miljoen euro (LEI). Een intern onderzoeksbureau van de Tweede Kamer concludeerde deze week dat er geen eenduidige manier voor het berekenen van de economische schade is en dat de hoogte van het bedrag een politieke keuze is.

De uitkomst van het debat over de nertsen lijkt overigens al vast te staan. Zowel de Christenunie als de PVV zijn weliswaar voorstander van een verbod, maar hebben allebei verklaard daar niet veel geld in te willen steken. Omdat zij tevens vinden dat de ondernemers wel voldoende gecompenseerd moeten worden, stemmen zij waarschijnlijk tegen het wetsvoorstel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Wordt dit een testcase voor agrarisch Nederland? Wie zijn de volgende die "we" met zo min mogelijk kosten kunnen "afkopen"? Als de initiatief nemers om "deskundig" advies gaan vragen gaan bij mij de nekharen overeind staan immers waar komt het spreekwoord" wiens brood men eet, diens woord men spreekt " vandaan? Ik ben bang dat de kosten voor het "uitkopen" aan de beraamde ondergrens zullen uitkomen en dat zo de politieke handen in onschuld gewassen kunne worden.

 • no-profile-image

  marco

  Precies, net zolang rekenen totdat er zo laag bedrag staat dat er wel een verbod komt. En de rechter zal dat lage bedrag hanteren bij de schadeloos stellen.
  En tevens is dan de weg vrij om de verfoeide intensieve veehouderij het land uit te jagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.