Redactieblog

Resultaten agrotransport valt mee

Vervoerders van land- en tuinbouwproducten hebben in 2008 beter gedraaid dan de totale transportsector.

Dat blijkt uit prognosecijfers van TLN over de financiële afsluiting van 2008. De sector die gespecialiseerd is in agrarisch vervoer dankt dit volgens TLN aan de beperkte conjuctuurgevoeligheid van de agrarische sector. "Het aantal dieren in Nederland daalt niet en deze dieren zullen toch voer moeten hebben", legt een woordvoerder van TLN uit.

Alleen vervoerders van sierteeltproducten hebben slechter gedraaid dan de totale transportsector. In deze branche verwacht een kwart van de bedrijven verlies te hebben gemaakt in 2008, terwijl 20 procent denkt quitte te draaien.

In de totale transportsector verwacht 12,2 procent van de bedrijven in 2008 verlies te hebben gedraaid, terwijl 23,6 procent van de transporteurs verwachten quitte te hebben gedraaid. De meerderheid, 64,2 procent voorziet het jaar met winst te hebben afgesloten. In het Agrarisch vervoer is dit percentage ruim 64 procent. Ruim 10 procent van de vervoerders van met name akkerbouwproducten verwacht verlies te heben gedraaid, 25,4 procent verwacht quitte te draaien.

In de veegerelateerde transportsector zijn de resultaten beter. Geen van de veetransporteurs verwacht in 2008 verlies te draaien. 85 procent denkt winst te maken, terwijl 15 procent zegt geen winst en geen verlies te maken. Bij de melkontvangst verwacht 78,4 procent winst te maken, 13,5 procent quitte te draaien en 8,1 procent denkt het jaar met een negatief resultaat af te sluiten.

Het totale goederenvervoer in Nederland is in het vierde kwartaal van 2008 drastisch afgenomen. De bedrijvigheid staat op het laagste niveau in 14 jaar. Vooral de internationale transporteurs hebben het moeilijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.