Redactieblog

3924 x bekeken 25 reacties

Prijs kunstmest fors verlaagd

De grote coöperaties CZAV en Agrifirm verlagen de prijs voor stikstofkunstmest met ruim 25 procent.

Aanleiding hiervoor zijn de lagere kunstmestprijzen in de omringende landen en de verwachte daling van de productieprijs. "De Nederlandse prijs voor stikstofkunstmest liep achter ten opzichte van de ontwikkelingen in omringende landen. Daar lagen de kunstmestprijzen op een aanzienlijk lager niveau, waardoor de coöperaties de prijzen in Nederland ook naar beneden hebben bijgesteld. Als coöperatie moet je de leden je producten leveren voor een zo goed mogelijke prijs", aldus Ko Francke van CZAV.

De prijs bij Agrifirm en CZAV is gedaald van 40 naar ongeveer 28 euro per 100 kilo KAS. "De prijsdaling geldt bij ons met terugwerkende kracht, dus ook boeren die in januari al hebben besteld profiteren van deze daling", aldus Carlos Nijenhuis van Agrifirm.

Inkoopcombinatie Cebeco Meststoffen verwacht niet dat de stikstofprijzen de komende tijd verder zullen dalen. "We zijn nu met een nieuwe basisprijs begonnen. In de drukste tijd van kunstmestafzet kan de prijs zelfs iets stijgen door tijdelijke krapte op de markt. Dit komt vooral omdat Duitsland op dit moment achter ligt in de voorzieningsgraad ten opzichte van andere jaren", zegt Dik Kruijthoff van Cebeco meststoffen.

Met de prijsdaling gooien de inkopers de knuppel in het hoenderhok. Kunstmestproducenten zeggen dat de inkopers het lage prijsniveau voor eigen rekening inzetten, omdat de fabrieksprijzen in Nederland nog niet zijn gedaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m.rijkers@rumaweb.nl

  Nee, de kali prijs zal hoog blijven maar er is wel een goede oplossing voor nl. RUNDVEEDRIJFMEST. Deze mest bevat een leuk gehalte aan Kali.

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  Vorig jaar gelukkig geen kunstmest gekocht, had ik geen geld voor natuurlijk!
  Geluk bij een ongeluk, nu nog verder dalen en het komt goed.
  Hoe moet dat nu met de nakorting bij de czav?

 • no-profile-image

  ook een geduldige veehouder

  Wachten loont inderdaad. Wat een prijsverschil in 1 keer zeg. Geeft te denken....

 • no-profile-image

  Karel

  De kunstmestfabrikanten dachten zeker: wat de energiebedrijven kunnen, kunnen wij ook. Ondernemen zonder risico nemen. Je kunt het proberen.
  Nog even en de boeren maken hun eigen kunstmest. Probleempje opgelost, en nog wel duurzaam.
  De akkerbouwprijzen gaan weer stijgen. De misoogsten in Australië en China tekenen zich nu af. De bodem voor de graanprijzen is gezet en we veren dit jaar weer op. De zeven magere jaren moeten we maar achter ons laten.
  De Euribor rente deze week is gezakt tot 1,40% of zelfs lager voor 1 weeks. Met een normale opslag van 2 % dan is uw rentetarief op basis van euribor maximaal 3,5%. Dat moet te doen zijn. Let wel op basis van Euribor. Niet elke variabele rente is op Euribor gebaseerd.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Gaat de kali nu eindelijk ook wat zakken?

 • no-profile-image

  Boer

  Nederlandse kunstmestfabrieken zijn achterbaks. Meer marge en minder productie. Dus kostprijs verlagen en tegelijkertijd de omzet verhogen, het lijkt wel een supermarkt!! en allemaal over de ruggen van ons boeren, gelukkig kijken CZAV en Agrifirm verder dan hun neus lang is en dwingen rest te volgen.

 • no-profile-image

  wim uit vorden

  De prijs kan nog veel lager de mestafzet
  naar het buitenland van droge kippen mest is met de helft gedaald dus handelaren neem het verlies maar en anders blijf er maar mooi mee zitten.

  de groeten

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Tja, Agrifirm verlaagd prijzen kunstmest, zit veel tehoog met afzet prijzen mest...

  Er is maar één conclusie mogelijk... Boycotten! Er zijn genoeg andere voerleveranciers

  agrifirm heeft misschien niet het duurste voer maar zorgt wel voor een hoge kostprijs!

 • no-profile-image

  jantje van sluis

  ik krijg toch een nare smaak in mijn mond van czav. zij vertellen ons wat goed voor ons is: geen vloeibare kunstmest! ze verhogen de prijs van urean naar 27€ terwijl we overal voor ongev. 20€ kunnen kopen! ze maken wijs dat die prijs fors verhoogd is, kom nou!

 • no-profile-image

  Veeboer

  De handel kon ons ervan overtuigen dat tot mei de prijs niet zou dalen. Dit getuigt van enig vooruitziende blik. zeker gezien het feit dat dit amper 3 weken terug was.
  Her en der werden Poolse hoeveelheden kunstmest aangeboden voor even 30 euro. ook vloeibare kunstmest kostte beduidend minder dan korrels. ik denk dat de grote kunstmestfabrikanten de boel op slot hebben gezet en de grote handelaren hiermee dwongen voor een hoge prijs te verkopen. Wat er misschien wel gebeurt is is dat de kunstmest nu met dik verlies, dus uit jullie eigen cooperatieve zak, verkocht wordt en in de loop van het jaar wordt de winst weer gepakt. wat ook nog kan is dat er een vloot aan poolse schepen op het CKB in utrecht land over een paar dagen.
  Ik denk in ieder geval dat je geen risico loopt om nu te kopen omdat men garanties krijgt van crediteren van eventuele verdere dalingen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik krijg bij heel de kunstmesthandel een raar onderbuik gevoel. Ik heb het gevoel dat er over de ruggen van de boeren zeer grote winsten gemaakt zijn. Hier moet de mna maar eens naar kijken!!!!!

 • no-profile-image

  geduldige

  zie je wel wachten loont

 • no-profile-image

  stoer

  heb gelukkig eerlijke leverancier:gaf advies om rustig af te wachten

 • no-profile-image

  wacten

  agrifirm verkoopt voor laagste prijs tot april. als de prijs verder zakt krijg je geld terug.

 • no-profile-image

  Het moet goedkoper

  Ik kreeg laatst de Fuite Flits (reclame blaadje van fuite veevoeders) , hierin stond onder meer dat boeren zo goed zijn de tering naar nering te zetten, laat de veevoederfabrikanten dit nu ook eens doen door met de kunstmest en biks behoorlijk lagere winsten te nemen zodat niet alleen boeren de tering naar de nering hoefen te zetten. bij voorbaat dank!!!!!

 • no-profile-image

  Jbakkers

  Op advies van agrifirm afgelopen herfst veel kunstmest gekocht. Nu dus ruim 100 euro per ton teveel betaald. En je leest er niet over in het agrarisch dagblad. Zal wel gezellig worden op de ondernemersdagen van Agrifirm

 • no-profile-image

  Logisch Nadenken

  Groot gelijk Karel uit Meerle. Nu de BANKEN nog. Opslag van 1 % boven euribor vinden ze te laag dus gaan ze EENZIJDIG het opslag-% verhogen van 1 naar 2 en 2,5%.

 • no-profile-image

  kas

  Is de kunstmesthandel ook al toegetreden tot de handelmaffia.

 • no-profile-image

  Jantje

  Hier was de particuliere handel ook niet echt van plan om de prijs te laten zakken.
  Maar als ze de czav niet volgen, dan krijgen ze niet veel klanten dit voorjaar denk ik.

 • no-profile-image

  Akkerbouwer

  Gelukkig doen de cooperaties waar ze hun bestaansrecht aan ontlenen: de macht van de leveranciers doorbreken. Alleen bij een hoog marktaandeel kun je zulke acties opzetten. Kleine particuliertjes worden door de multinationals weggeblazen. Hulde!

 • no-profile-image

  C van Kuijk

  Goede dag.
  Ik had even een vraagje.
  Hoe kan dat nu dat de kunstmest 12-10-18 zo duur is geworden in een jaar tijd.
  Ik betaal nu al 16,00 voor een zakje van 25 kg bij de groothandel.
  dit is toch zeker niet normaal meer die prijzen die ze nu hanteren ik betaalde het laatste jaar dat het nog guldens waren gemiddeld 12, tot 14 gulden maar dan was het wel een zak van 50 kg inplaats van 25 kg.
  C van Kuijk.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Het is triest dat deze cooperaties onder druk van de buitenlandse handel hun prijs wel willen verlagen. Terwijl ze eerst lopen te roepen dat de prijs niet voor dit voorjaar verlaagd zou worden.
  Mijn ervaring is dat de particuliere handel een veel beter advies afgegeven heeft, en dat was wacht rustig af.
  Dus bestel bij de particuliere handel en laat die cooperaties lekker zitten met hun inkoop.

 • no-profile-image

  bedonderde

  Hoe zit het met de voorkoopprijzen??? Ik voel me zwaar besodemietert

 • no-profile-image

  logisch nadenken

  vorig jaar april rente euribor 4,1%, nu 1,69% ! Vorig jaar Ruwe olie $ 70,-/vat, nu $ 38,-/vat, Vorige jaar transport duur, nu gratis thuis brengen; denk toch na allemaal; prijs kunstmest MOET toch goedkoper zijn dan vorig jaar !! Alleen worden wij kopers bang gemaakt met de dure grondstoffen van afgelopen jaar (rente was even 5,2% en olie was $145,-/vat. Jammer dat we er nog steeds niet allemaal intrappen !!!

 • no-profile-image

  Rustig aan

  Nou, de particuliere handel bood het deze
  week ook nog aan voor 40 EURO, dus die
  bedonderen de zak ook !!!
  Je kon 3 EURO korting krijgen, maar dan moest je gelijk beslissen.
  Gelukkig niet gedaan, als iedereen rustig
  wacht tot maart zakt die nog wel verder.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.