Redactieblog

Nieuwe methode kan vaccinatie MKZ versnellen

Het vaccineren van varkens tegen Mond- en Klauwzeer (MKZ) kan met een tien keer lagere dosis dan wat nu gebeurt.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR in Lelystad. Wanneer de dieren worden gevaccineerd in de huid kan een tien keer lagere dosering worden gebruikt dan wanneer de dieren in de spier worden gevaccineerd. Als deze methode toegepast kan worden, kan in kortere tijd met dezelfde hoeveelheid vaccin meer dieren gevaccineerd worden.

Daarnaast levert de werkwijze kostenbesparingen op, verbetert de vleeskwaliteit omdat er geen spuitplekken ontstaan en is de vaccinatie minder pijnlijk. Bovendien is het risico van verspreiding van andere besmettelijke dierziekten bij vaccinatie in de huid kleiner dan bij vaccinatie in de spier, omdat er geen bloedvaten worden aangeprikt.

Uit humaan onderzoek blijkt dat de immuunrespons bij vaccinatie in de huid groter is dan bij vaccinatie in de spier. Hierdoor is minder entstof nodig voor hetzelfde effect.

De proef werd gedaan bij biggen, waarbij de dieren met een speciaal ontwikkeld naaldloos injectieapparaat van Intervet/ Schering-Plough werden behandeld. De methode mag op dit moment nog niet in de praktijk worden toegepast omdat het nog niet geregistreerd is bij het Bureau Diergeneesmiddelen. Het onderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.