Redactieblog

240 x bekeken

Nieuw type blauwtong in België

In België is bij een rund blauwtong serotype 11 (BTV 11) vastgesteld.

Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) aan de Europese Commissie in Brussel gemeld.

De nieuwe variant van blauwtong is op 15 januari vastgesteld in het referentielaboratorium in Pirbright. Het virus was in november vorig jaar gevonden tijdens een routinecontrole in Oost-Vlaanderen.

Uit de analyseresultaten blijkt dat het dier antistoffen tegen BTV 11 had, maar dat het niet mogelijk was om virus uit het bloed te isoleren. Op basis hiervan is geconcludeerd dat de besmetting al geruime tijd voor de monstername in november heeft plaatsgevonden. Het virus heeft geen klinische problemen veroorzaakt bij het rund.

Bij andere dieren in de stal werd de ziekte niet aangetroffen. Ook bij duizenden andere bloedmonsters die vorig jaar werden genomen in verband met de uitbraken van blauwtong serotype 8 is geen BTV 11 aangetroffen. "Hierdoor zijn er geen indicaties dat BTV 11 actief via vectoren is verspreid", aldus FAVV. Hierdoor is geen sprake van een uitbraak van blauwtong type 11, waardoor de vondst geen consequenties heeft voor de blauwtongstatus in België.

Het is voor het eerst dat blauwtong serotype 11 is gevonden in Europa. Het virus werd eerder wel gevonden in Zimbabwe, Nigeria, de Verenigde Staten en het Caribische gebied. De herkomst van het virus is, evenals van BTV 1, 8 en het Toggenburgvirus dat de afgelopen jaren in Europa is opgedoken, niet bekend.

De uitbraak van BTV-6 in Nederland en Duitsland wordt in verband gebracht met een Zuid-Afrikaans vaccin tegen blauwtong. Dit vaccin bestaat uit drie vervolgvaccinaties waarbij bescherming wordt gegeven tegen alle typen blauwtong. Het vaccin tegen BTV 11 zit bij dit vaccin in hetzelfde flesje als BTV 8. Dit is een ander flesje als waar BTV 6 in zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.