Redactieblog

486 x bekeken

Meer blauwtong serotype 11

Het blauwtongvirus serotype 11 is inmiddels op acht bedrijven in België aangetroffen.

Dat meldt het Belgische Federale Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De bedrijven liggen in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. De FAVV heeft een controlegebied ingesteld. De FAVV gaat er vanuit dat het virus een vaccinvirus is. Verder onderzoek moet dit uitwijzen.

Het agentschap baseert haar vermoeden op het feit dat de dieren geen klinische verschijnselen vertonen en per bedrijf slechts één of enkele dieren besmet zijn. Het virus vertoont ook een sterke gelijkenis met een vaccinstam die in Afrika wordt gebruikt. Deze conclusie is opmerkelijk, omdat het FAVV eerder aangaf dat er geen genetische analyse mogelijk was omdat er geen virus gekweekt kon worden.

Het FAVV heeft een controlegebied ingesteld, grenzend aan Nederland. Vee dat direct of indirect uit dit gebied wordt geëxporteerd, moet eerst worden getest op BTV-11. De maatregelen worden ingesteld om het buitenland te garanderen dat de dieren geen BTV-11 hebben. Binnenlands vervoer van vee hoeft niet te worden getest.

Het risico voor de Nederlandse veestapel is moeilijk in te schatten. Dierenarts Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren noemt de vondst uitzonderlijk. "Zeker gezien het moment van de vondst is het bijzonder. Het is niet de tijd dat knutten actief zijn. Ik ga er vanuit dat het om een vaccinstam gaat."

Of registreer je om te kunnen reageren.