Redactieblog

Lokhorst bekent handel in nicotine

Eigenaar Willem Lokhorst van Lokhorst Pluimvee en Agriservice bekent te handelen in nicotine voor de bestrijding van bloedluis in de pluimveehouderij.

Hij doet dit met een verklaring op deze website. Lokhorst vertelt dat er bij de inval dinsdagavond ongeveer vijftig mensen betrokken waren. "Ik ben drie dagen verhoord door de AID en ik heb toegegeven dat ik bloedluis heb bestreden met nicotine", aldus Lokhorst. "De mensen van de AID hebben mij beloofd de pluimveehouders met rust te laten. Ik neem de volledige verantwoording op mij."

Het Openbaar Ministerie meldt dat dit niet van tevoren kan worden uitgesloten. "Het onderzoek loopt nog. Op basis hiervan wordt besloten of verder onderzoek nodig is", aldus een woordvoerder.

Lokhorst benadrukt dat er in Nederland geen goede middelen zijn toegelaten om bloedluis te bestrijden. "Veel pluimveehouders staan met de rug tegen de muur. Ik hoop dat we met alle betrokkenen, NVP, NOP, LNV, vertegenwoordigers, pluimveehouders en servicebedrijven, een keer om de tafel kunnen gaan zitten om dit middel, onder streng toezicht van de verschillende instanties, te legaliseren."

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat het middel niet schadelijk is voor pluimvee, vlees of eieren, waardoor het geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het is alleen schadelijk voor de mensen die het middel toepassen, maar dit gevaar is met beschermende kleding en technische maatregelen te verhelpen, meent Lokhorst.

Bloedluizen vormen een groot probleem in de pluimveesector. Ze veroorzaken stress, productiedaling, bloedarmoede, verminderde weerstand en pikkerij en sterfte bij gezonde dieren. In Duitsland en België is het gebruik van nicotine onder strenge voorwaarden wel toegelaten.

"Ik verwacht vooral in het voorjaar weer grote problemen, zowel voor de kippen als voor de mensen die in de stallen werken." Lokhorst kreeg vandaag steun van enkele tientallen pluimveehouders.

Lees ook Nicotine in beslag genomen bij inval pluimveeservicebedrijf

Of registreer je om te kunnen reageren.