Redactieblog

Laagpathogene vogelpest in Frankrijk

In Frankrijk is op een eendenbedrijf bij Nantes laagpathogene vogelpest vastgesteld van het type H5.

Dat meldt de Franse VWA. Het gaat om een ouderdierenbedrijf met 5.000 dieren. Door de ruiperiode zijn er vanaf het bedrijf de afgelopen 21 dagen geen broedeieren afgeleverd. Rondom het bedrijf is een beperkingsgebied van 1 kilometer ingesteld.

Uit een risico-analyse van de VWA blijkt dat er sinds 17 januari een koppel slachtpluimvee en twee koppels rundvee uit het gebied naar Nederland zijn vervoerd.

In Duitsland is het beperkingsgebied Garrel en het beperkingsgebied Staatsforsten die waren ingesteld in verband met de uitbraak van laagpathogene vogelpest H5N3 opgeheven. In het gebied zijn geen nieuwe besmettingen gevonden. Het is tevens 21 dagen geleden dat de laatste besmettte stal gereinigd en ontsmet is. In het gebied mogen alle soorten pluimvee worden opgezet mits de dieren onderzocht worden op vogelpest. De beperkingsgebieden Bösel en Friesoythe blijft voorlopig van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.