Redactieblog

LTO wil bemiddeling bij Veenweidepact

LTO Noord en AJK Krimpenerwaard hebben een verzoek ingediend voor bemiddeling voor het Veenweidepact.

In een brief aan de Gedeputeerde Joop Evertse, die ook voorzitter is van de strategiegroep, hebben ze gevraagd een bemiddelaar aan te stellen. "Als de bemiddelaar ons probleem bij de ambtenaren en bestuurders duidelijk kan maken, kunnen we mogelijk weer aansluiten bij de strategiegroep",legt Ton Vonk-Noordegraag van LTO Noord uit.

In het Veenweidepact wordt 2.450 hectare landbouwgrond omgezet in natuur. Vorig jaar mei stapte LTO Noord en AJK Krimpenerwaard uit het Veenweidepact door het dalende vertrouwen in het aankoop- en verplaatsingsbeleid van de overheid. De landbouworganisaties vonden dat de toegezegde actieve aankoop van landbouwgrond op basis van schadeloosstelling te moeizaam verliep.

Nadat de samenwerking werd opgezegd zijn er diverse gesprekken geweest met LTO en AJK, maar dit heeft niet tot een oplossing geleid. "Het proces is in een negatieve spiraal terecht gekomen. De bedragen die voor de bedrijven worden geboden zijn zo laag dat er sprake is van een koude sanering. Met de vergoeding kunnen de boeren niet elders een ander bedrijf opbouwen", aldus Vonk Noordegraaf. "Er is een groot gat tussen de bestuurlijke afspraken en de uitvoering daarvan in het veld. De beleving van bestuurders en ambtenaren is totaal anders dan die van de boeren in de polders."

De keuze om uit het Veenweidepact te stappen was volgens de bestuurder niet verkeerd. "We hadden geen andere keus. Je maakt je als organisatie ook ongeloofwaardig als je aan tafel blijft zitten bij een overleg waar je totaal niet achter staat." Bij de provincie Zuid-Holland was vandaag niemand bereikbaar voor commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.