Redactieblog

LTO voorziet knelpunten hygiëneregels geitenmest

Niet alle geitenhouders zullen kunnen voldoen aan de hygiënemaatregelen die het ministerie van landbouw heeft afgekondigd voor geitenbedrijven.

Dat zegt voorzitter Jan van Lokven van de LTO-vakgroep geitenhouderij. "Met name met de regel dat een potstal niet uitgemest mag worden tot een maand na de aflammerperiode kan voor sommige bedrijven problematisch worden. Dat komt vooral omdat de regels vrij direct in werking zijn getreden, waardoor de bedrijven geen maatregelen konden nemen om deze problematiek te voorkomen", legt Van Lokven uit.

Hij verwacht dat vooral bij bedrijven die geen Q-koorts hebben knelpunten kunnen ontstaan. "De strengere regels voor het uitmesten van de stallen vraagt managementaanpasssingen op het bedrijf. Bedrijven die besmet zijn geweest met Q-koorts hebben de bedrijfsvoering aangepast op het verbod om de stal gedurende een paar maanden niet uit te mesten. Andere bedrijven hebben hiervoor geen maatregelen genomen, waardoor het kan zijn dat de potstal straks vol is, terwijl de stal nog niet uitgemest mag worden. Dit kan welzijnsproblemen tot gevolg hebben."

Van Lokven hoopt dat dergelijke gevallen bespreekbaar zijn met LNV, die de regelgeving heeft opgelegd. "Zeker voor geitenhouders die zelf grond hebben en gewacht hebben met het uitmesten van de potstal tot de mest op 1 februari weer uitgereden mag worden kunnen nu tegen een knelpunt aanlopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.