Redactieblog

Kosten antibiotica-gebruik onbekend bij varkenshouders

Meer dan de helft van de varkenshouders weten niet hoeveel geld ze jaarlijks uitgeven aan antibiotica voor hun dieren.

Dat blijkt uit een grove steekproef die varkenshouder Erik van den Heuvel deed tijdens een symposium over diergezondheid van Coppens Diervoer en PIC. "Daar ligt de basis van het probleem", aldus Van den Heuvel. Hij maakte de problematiek die MRSA veroorzaakt van dichtbij mee toen de hartoperatie van zijn dochtertje werd uitgesteld omdat ze besmet bleek met MRSA.

Van den Heuvel vindt dat boeren meer inzicht moeten hebben in de kosten van het antibioticagebruik. "Dan gaat het om de euro’s en daar kunnen ze ons het hardste treffen", aldus de varkenshouder. Dierenartsen specificeren op rekeningen vaak niet welke bedragen bij welke medicijnen horen, waardoor de varkenshouder het niet inzichtelijk heeft.

De varkenssector werkt aan het inzichtelijk krijgen van antibioticagebruik. "Vast staat dat de verschillen tussen de bedrijven heel groot zijn. Maar niemand weet wat normaal is. Aan de hand van de grote verschillen kunnen we vaststellen dat er veel winst is te behalen", aldus NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.