Kabinet betaalt vaccinatie Q-koorts

Veehouders die hun dieren verplicht moeten vaccineren tegen Q-koorts krijgen eenmalig alle kosten vergoed.

De ministers Gerda Verburg (landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) betalen zowel de vaccin- als de toedieningskosten.

Houders van geiten en schapen in Zuid-Nederland met meer dan vijftig dieren zijn dit jaar verplicht deze te vaccineren. Dat geldt ook voor bedrijven buiten dit gebied die sinds 2005 te maken hebben gehad met een uitbraak van Q-koorts. De kosten worden volledig door het kabinet vergoed. Overige veehouders krijgen alleen een tegemoetkoming voor de toediening.

Verburg heeft inmiddels 400.000 doses vaccin besteld. De eerste tranche van 50.000 is vanaf half april beschikbaar, de tweede van 350.000 in juni en de laatste vaccins worden in september verwacht. De kosten voor de verplichte campagne worden geschat op bijna twee miljoen euro. Verburg en Klink betalen hiervan ieder de helft.

Of registreer je om te kunnen reageren.