Redactieblog

Grote landhervorming in Cuba

In Cuba hebben ruim 45.000 boeren en coöperaties toestemming gekregen om land te pachten om particulier een landbouwbedrijf te starten.

Het gaat om de grootste landhervorming die het communistische bewind heeft doorgevoerd sinds de ontmanteling van de revolutie in 1959. In het hervormingsproject kunnen boeren die al grond hebben kunnen maximaal 40 hectare land pachten, landloze boeren krijgen maximaal 13 hectare. Meer dan de helft van ruim 96.000 aanvragen voor landgebruik werden door de Cubaanse regering afgewezen.

Met de maatregel wil president Raúl Castro de privé-sector aanmoedigen om de landbouwproductie naar een hoger niveau te tillen. In Cuba is tweederde van het landbouwareaal in staatseigendom. De helft van dit areaal ligt braak. In Cuba moest in 2008 40 procent van de voedselconsumptie worden geïmporteerd. Cuba telt ongeveer 250.000 familiebedrijven en 1.100 coöperaties. Deze boeren hadden tot voor kort eenderde van het landbouwareaal in gebruik, terwijl ze zeventig procent van de landbouwproductie voor hun rekening nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.