Redactieblog

321 x bekeken 7 reacties

Geldsmijterij bij PVV

De afgelopen weken heb ik geschreven over de voordelen van grote bedrijven.

Binnenkort komen de gezinsbedrijven aan de beurt. Maar eerst de geldsmijterij in het Productschap Vee en Vlees.

Ik weet het, alles is bijna al gezegd over de vergoedingen rond het afscheid van voorzitter Ramekers. Toch blijft het verbazingwekkend hoe bestuurders, en dan met name van de LTO, zo met boerengeld kunnen smijten. Hebben ze geen enkele binding meer met de achterban?

Het is toch van de gekke dat een man, die zelf aankondigt dat hij weggaat, opgehoogd wordt met geld en cadeautjes. Een goudgerande regeling, een reis met de vrouw naar Afrika, een dure auto praktisch voor niets, een pensioenregeling, die vrolijk doorloopt, terwijl de man al uit dienst is. Daar hebben de LTO-bestuurders ja tegen gezegd.

Gelukkig staken anderen er een stokje voor. Wensdag is er in de vergadering van het PVV een regeling uit bus gekomen, die veel minder riant is. Maar noch steeds overdadig voor iemand, die niet voldeed. Alleen de NVV stemde tegen. Die vond dat er helemaal geen vergoeding hoefde te komen.

De NVV vertolkte hiermee de gevoelens van de varkenshouders. En van alle andere boeren in Nederland.

Deze geldsmijterij is goedgekeurd door onze eigen LTO-vertegenwoordigers onder leiding van Annechien ten Have. Ik voel me daar doodongelukkig bij. Niet zozeer vanwege de centen, maar vooral vanwege onze bobo's, die dit klakkeloos goedkeurden. Je moet je dan echt afvragen of je daar nog bij wilt horen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  Wanneer je LTO projecteerd op ten minste een paar eeuwen geschiedenis van de Nederlandse landbouw, dan heeft LTO m.i. nooit bestaansrecht mogen hebben. De Nederlandse boeren en tuinders hebben nl teveel tegenstrijdige belangen die zeer moelijk onder een noemer te brengen zijn. Waardoor het schier onmogelijk is om welgemeende initiatieven voor landbouwbeleid van een individuele boer of groepje boeren van onderop via een organisatie als LTO, op de burelen van LNV, regering en samenleving te krijgen. Andersom blijkt het echter gemakkelijk voor LNV, regering en samenleving om ,via LTO, landbouwbeleid door te voeren naar de individuele boer. Omdat dan binnen LTO, door de tegenstrijdige belangen van boeren, er nimmer eenheid gevormd kan worden om er tegenin te gaan. Zoals LTO nu functioneerd is er veel te veel eenrichtingsverkeer vanaf LNV, regering en samenleving naar de individuele Nederlandse boer. En andersom is er maar bitter weinig of helemaal geen verkeer vanaf de individuele boer via LTO richting LNV, regering en samenleving. Bestudeer maar eens een paar eeuwen geschiedenis van de Nederlandse landbouw en trek dan een conclusie met betrekking tot het functioneren van hedendaagse LTO. Ik heb mijn conclusie al getrokken en ga mee met de hier geschreven reactie van Jaap. Zuiderbroek.

 • no-profile-image

  J.W. Lagerweij

  En maar afzetten tegen elkaar.
  Probeer eens gezamenlijk de schouders ergens onder te zetten en positief kritisch mee te denken in plaats van schoppen tegen je collega's. Denk nou niet steeds dat je eigen cluppie alleen de wijsheid in pacht heeft, welke van de organisaties het ook maar betreft. De weg van de minste weerstand is om de vereniging waarvan je lid bent meteen maar vaarwel te zeggen als ze iets doen wat je niet aanstaat. Luisteren naar elkaar is een grote kunst, samen op één lijn komen een nog grotere maar wel essentieel in ons bestaan als het gaat om politiek/maatschappelijk invloed uit te kunnen oefenen. De industriele bedrijven en de middenstand bundelen elk hun krachten in één organisatie, maar de agrarërs vechten elkaar helaas de tent uit. Laten we elkaar als boeren onderling blijven respecteren. Op termijn zullen we toch weer door één deur moeten en de krachten bundelen. De tuinbouwsector is ons voorgegaan, glaskracht is weer terug op het oude nest.

 • no-profile-image

  oostlander

  Kom op colega s dit kunnen we niet pikken wel een grote mond over de graaiers in andere sectoren, maar nu laten we het zelf afweten! Wat kunnen we doen zodat ze voor eens en voor altijd weten dat wij niet met ons laten sollen. Eens kijken waar hebben onze LTO leiders een hekel aan, juist wanneer er leden weglopen. Dus aan u allen; zeg en masse uw lidmaatschap op of dreig er op zijn minst mee!

 • no-profile-image

  word

  Volgens mij snappen die lto boeren helemaal niet waar het om gaat, dat die zeer riante vergoeding door hun betaald wordt. Oja en vergeet vion niet in dit verhaal, vergaderboer. Die gaan ook zeker niet vrijuit in deze criminele diefstal van boerengeld. NVV bedankt en ga door !!! (berichtje voor (ex)lto leden, kijk even op www.nvv.nl en vergelijk je contributie eens. Over kostenbesparing gesproken en de NVV komt echt op voor de belangen voor de varkenshouder en zijn/haar gezin)

 • no-profile-image

  Riekus

  Wordt het geen tijd dat Annechein ten Have aftreedt? Zij kan tegenover varkenshouders op geen enkele wijze verdedigen dat een mislukte voorzitter met veel te veel boerengeld de laan uitgestuurd wordt. Ze is gewoon ongeloofwaardig geworden. Het is nu òf Annechen ten Have weg, òf ik zeg mijn lidmaatschap op. De NVV is een heel redelijk alternatief, met wel een hart voor de standpunten van de varkenshouders.

 • no-profile-image

  Jaap

  Het lost iets op dat Annechien ten Have weggaat. Het probleem van de slappe LTO wordt alleen opgelost als we overgaan op sectorale belangenbehartiging. De LTO opheffen dus en bonden voor akkerbouw, rundveehouderij, varkens, pluimvee enz. Pas dan krijgen we een goede belangenbehartiging.

 • no-profile-image

  leg dat maar eens uit

  Rendement op eigen vermogen in de varkenssector volgens het LEI. Retail 22%, Slachterijen 10%, voerboeren 13%, varkenshouders - 4% !! RAMEKERS 300 %????????? . dank je LTO !!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.