Redactieblog

592 x bekeken 10 reacties

Gebruik antibiotica neemt toe in veehouderij

Het antibioticagebruik in de veehouderij is in 2007 met 9 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

De groei vond plaats in de vleesvarkenshouderij en in de vleeskuikenhouderij. Het gebruik in de melkveehouderij en de zeugenhouderij is nagenoeg stabiel.

Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR. Het LEI maakte een inventarisatie van de cijfers van de Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland (Fidin).

Uit het onderzoek blijkt dat in de periode 2004 tot en met 2007 het gebruik bij vleesvarkens jaarlijks met 3,5 dagdoseringen per dier is toegenomen. Ook is het een verschuiving zichtbaar van het soort antibioticum. Het gebruik van tetracyclines is afgenomen, terwijl het gebruik van colistinesulfaat en macroliden is toegenomen.

In de vleeskuikensector nam dit in dezelfde periode toe met 13,8 dagdoseringen per dierjaar. Op melkveebedrijven is het antibioticagebruik nagenoeg gelijk gebleven. Het aandeel antibiotica dat in de uier wordt gebruikt is afgenomen van 3,5 dagdoseringen per dierjaar in 2006 naar 2,9 dagdoseringen per dierjaar in 2007.

In de periode 1999 - 2007 is het antibioticagebruik met 3 procent toegenomen. Het therapeutisch veterinaire antibioticagebruik is in deze periode met 83 procent toegenomen. Het gebruik van antimicrobiële groeibevorderaars is in 2006 verboden.

Niet alleen in Nederland neemt het antibioticagebruik toe. Dit geldt ook voor Denemarken en Duitsland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Louisa

  tja als hormonen en andere groeibevorderaars niet mogen, en antibiotica als 'bijwerking'heeft dat de dieren sneller groeien... dan is antibiotica een aardig alternatief als groeibevorderaar. Logisch dat de bioindustrielen meer antibiotica gaan gebruiken dan. mmmmmm... Voor uw gezondheid als vleeseter verwijs ik u naar http://www.bio-industrie.startpagina.nl op die site kunt u zien hoe gezond u eet.
  Gr. Louisa

 • no-profile-image

  Lie

  Ik vraag mij af hoe men dat berekent ;' agdoses per dierjaar ? Ik kan er geen conclusies uittrekken of 3.5 dagdosering per dierjaar dan wel hoog of laag te noemen is.
  Ik denk dat er niet vergeten moet worden waarvoor de antimicrobiele middelen gebruikt worden, o.a. macroliden worden genoemd deze groep worden gezien als een van de veiligste omdat het grootste deel van de werkzame stof direct naar de longen gaat en niet naar het plasma, het wordt dan ook gebruikt bij bacteriele long aandoeningen.
  Bovendien kan een veehouder niet naar de supermarkt om wat antibiotica te halen en is er dus een dierenarts nodig die de medicijnen moet leveren, met alle regelgeving die er bestaat heb ik er groot vertrouwen in dat het Nederlandse geproduceerde dierlijke product (melk,kaas en vlees) residue vrij is en veilig, daar en tegen heb ik wel grote twijfels over de veiligheid van geimporteerde goedkope producten zoals uit China en Zuid Amerika.

 • no-profile-image

  Gerrit Wulawio

  Het is allemaal vleesmaffia. En alles over de ruggen van onschuldige dieren. Ze worden allemaal volgepropt met de grootste rotzooi. En dan nog beweren dat vlees gezond is.... Ja ja. Het is niet voor niets dat mensen kanker en andere ziektes krijgen van vlees.

 • no-profile-image

  Louisa

  Ja aan me hoela dat die antibiotica wordt gebruikt, zoveel althans, voor zieke dieren. Daar ist wel voor bedoeld ja (en je kunt je afvragen waarom bio-industriedieren zo vaak ziek zijn, toch teveel doorgefokt misschien) http://www.bio-industrie.startpagina.nl Ze worden zoveel ingezet vanwege de bijwerkingen (groeimiddel) die een erge leuke bijkomstigheid zijn voor de bio-industrieel. Tuurlijk zijn er slachtregels, een dier dat pas antibioticum heeft gehad moet ff wachten tot hij op iemands bord mag belanden (zogenaamde wachttijd voor de slacht) maar hierop gelden slechts steekproeven en die kleine beetjes antibiotica die achterblijven zijn nauwelijks terug te vinden. Mensen krijgen deze beetjes wel steeds binnen doordat ze vleeseten. Als je regelmatig een bepaalde stof binnenkrijgt word je immuun. Op het moment dat een ouder persoon dan echt zelf antibioticum nodig heeft, is ie er immuun voor geworden doordat ie al zoveel antibiotica bij elkaar binnen heeft gehad door t eten van dit vlees met al die kleine beetjes antibiotica. (dit is dan ook de grootste zorg)

  ja ja
  Gr. Louisa

 • no-profile-image

  lekkere

  Ik kijk toch liever op www.vlees.nl.

 • no-profile-image

  Harm

  Wat mij opvalt, in de krant wordt het onderzoek genoemd en vanuit wageningen is de conclusie getrokken dat deze uitkomsten verder onderzoek noodzakelijk maken.
  Dus maak een rapport dat er voor zorgt dat je werk houd.
  Bij ons zijn we in ieder geval behoorlijk minder gaan gebruiken.

 • no-profile-image

  Veehouder

  De antibiotica worden steeds meer gebruikt om te zorgen dat de dieren niet ziek worden! Dat zou toch zielig zijn? Alle geneesmiddelen zijn uitvoerig getest of de middelen schadelijk zijn voor de volksgezondheid, bovendien gelden er strenge eisen aan het gebruik van antibiotica om te zorgen dat er geen antibiotica in het dier achter blijft.

 • no-profile-image

  down under

  @ Lie, lees dit rapport maar eens door http://www.lei.dlo.nl/publicaties/PDF/2009/2009-015.pdf dan heb je al een hoop vragen beantwoord. Een paar kern punten zijn dat de uitkomsten onderhevig zijn aan een betrouwbaarheidsinterval die 95% bedraagt! Dit moet ook wel want als je naar het aantal bedrijven kijkt welk hebben deelgenomen aan deze steekproef zie je dat het om 159 bedrijven gaat. Wat betreft de varkenshouder gaat het om 52 bedrijven met vleesvarkensen en 42 bedrijven met zeugen. Dit is maar nauwelijks 1% van alle varkens bedrijven in Nederland. Nu weet ik ook wel dat de heren statisticie er internationale regels op naleven maar bij mij komt meteen de vraag op; wat is de waarde van zo'n onderzoek? Hier wil ik ook een paar opmerkelijjke bevindingen laten zien die er te lezen zijn: [Noorwegen gebruikt relatief veel fluorochinolonen (15%) ten behoeve van
  viskweek; dit is meer dan Nederland humaan toepast] [Het werkelijk gemiddeld gebruik in de sectoren
  in Nederland zal maximaal 15% (vleesvarkens) tot 22% (zeugen/biggen en vleeskuikens) hoger of lager zal liggen dan het vastgestelde gemiddelde op de steekproefbedrijven.] kort om wie het weet mag het zeggen. Het laatste wat ik opmerkelijk vindt aan het rapport is dat er in de inleiding wordt gesproken over 52 vl.v.bedrijven en 42 zeugenbedrijven echter als ik naar de bijlages kijk zie ik ineens dat het om 31 en 30 bedrijven gaat!? (zijn degene met een afname uit het onderzoek gehouden?) Tot slot zelf heb ik over dit onderwerp diverse keren een discussie met mijn dierenarts gehad, meer uit finacieel oogpunt dan uit resistentie-risico en zodoende weet ik precies welke getallen op mijn bedrijf van toepassing zijn. Voor de zeugen praat ik op mijn bedrijf over 5 dd/dj en over de vleesvarkens is dit <1 dd/dj. Had ik maar in de steekproef gezeten;0) P.S Louisa je hoeft! hier niet op te reageren, jij hebt jouw mening en visie hieronder al verwoord welke ik voor kennisgeving heb aangenomen.

 • no-profile-image

  Boer

  Bullshit louisa.Waar ik woon is er een 0 % toleranie op medicijn residuen en in nederland is dat net zo. Wordt je gepakt kun je je bedrijf zo ongeveer gedag zeggen.De controle is terecht heel streng. Een familielid van mij is huisarts.Er komen bij hem mensen over de vloer om medicijnen te halen, of sterker nog medicijnen eisen!!!! voor de kwaal die ze denken dat ze hebben.Onderzoek is overbodig want ze hebben op het internet al piekfijn uitgezocht wat hun mankeerd.Ze vertellen er ook gelijk bij dat als jij het me niet geeft dan ga ik naar een andere huisarts die het me wel geeft. Ze gaan dus ook naar die ander want zonder een onderzoek dat de noodzaak van een bepaald medicijn bevestigd krijgen mensen bij mijn familielid niets mee naar huis. Dit is niet zomaar een incident maar het komt heel vaak voor. Er zijn dokters die zwichten voor mensen met een dreigende houding. Een probleem is dat mensen voor ieder wiswasje medicijnen eisen. Een ander probleem is dat mensen tegen het dokters advies in stoppen met bv een peniceline kuur omdat de symptomen weg zijn. Omdat de symptomen weg zijn betekend niet dat alle ziekteverwekkers dood zijn. Uiteraard zijn deze ziekteverwekkers volgende keer een beetje sterker. Dat zijn feiten die je op de bioindustrie startpagina niet vindt omdat dat niet in hun straatje past. Stel je zelf eerst op de hoogte voordat je achter hele leugens en halve waarheden aan hold.

 • no-profile-image

  Lie

  @ down under, bedankt voor de link, ik heb het artikel globaal gelezen, met name de uitleg over dd/ dj. Misschien kan jij een betere uitleg geven als iemand met de praktijkervaring, als ik het goed begrijp gebruiken ze alleen maar mestplaatsen per jaar en niet het totaal aantal varkens wat afgemest wordt? In de uitleg hebben ze over het gemiddeld aantal dieren in de stal in een jaar en over het totaal aan antibiotica wat gebruikt wordt, volgens mij zou je het totaal aantal varkens moeten gebruiken wat in dat jaar in de stal heeft gezeten om een beter beeld te krijgen.
  Voor melkkoeien en zeugen zijn die aantallen wel constant over het hele jaar maar bij mestkuikens en mestvarkens heb je rondes en dus eigenlijk een groter aantal dieren(KGs) waar het totaal aan medicijnen moet worden verdeeld? Of zie ik dat verkeerd?!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.