Redactieblog

7 reacties

'Fokken op robuustheid slecht voor gezondheid'

De varkenssector moet niet gaan fokken en selecteren op robuustheid en duurzaamheid.

Selectie op robuustheid kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Dat zegt Leo van Leengoed van de faculteit Diergeneeskunde uit Utrecht. "Door op deze kenmerken te gaan fokken krijgen we dieren die geen ziekteverschijnselen meer vertonen, terwijl ze wel ziek zijn", aldus Van Leengoed.

"We moeten eigenlijk varkens hebben met een lage weerstand. Het huidige varken in Nederland is robuust en kan veel infectieziekten doorstaan. Het probleem is dat het dier ook veel infectieziekten moet doorstaan en daar moeten we iets aan gaan doen", aldus Van Leengoed. Hij pleit voor preventie zodat ziektekiemen niet bij de varkens komen.Hygiëne in het om het bedrijf is hierbij de basis.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Helemaal mee eens. Dit is zowat de grootste onzinpreek van de week. We willen geen vee dat metteen longontsteking krijgt als er een griepje rondwaait.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Zo'n opmerking verwacht je niet uit de faculteit diergeneeskunde . Robuustheid en duurzaamheid zijn juist van het grootste belang . Onbewust wordt op robuustheid al honderden jaren geselecteerd omdat boeren altijd met die dieren verder fokken die het beste presteren en de minste problemen geven en lang meegaan . Weerstand tegen ziekten komt daar automatisch bij om de hoek kijken . Als je een hok gelten selecteerd gaat die ene gelt die niet zo actief is en waar je iets aan ziet waar je de vinger niet op kunt leggen naar de slager in plaats van de vermeerderaar . Daardoor worden de varkens steets sterker , worden niet vaak ziek en hebben daardoor weinig dierenartskosten . Door bloedonderzoek te doen op die gezonde varkens kun je nog steets zien wat het dier onder de leden heeft en of het verstandig is om voor bepaalde ziektes te enten .

 • no-profile-image

  down under

  Geverink valt jouw ook iets op? Dit is een artikel waar "onze" vriend; hijgende ree, hertog jan, enz, enz, en (de laatste waarvan ik hem van verdenk) M.T, Slapend Dier - die onder de topic: vos bijt 125 kippen dood staat- niet op reageerd! Opzich vind ik dit bemoedigend want dit wil zeggen dat wanneer we niet klakkeloos achter een WUR of een faculteit Diergeneeskunde aanlopen dan schijnen ze geen interesse te hebben. Waarom? Precies zoals jij het al verwoord hebt: door de fokkerij hebben we onbewust al decenia lang geselcteerd op weerstand! Bye the Way nog gegoogled op http://www.vet.uu.nl/viavet maar ik heb niets kunnen vinden over die hele Leo van Leengoed? Dus wat is de waarde die aan dit artikel gegeven kan worden?

 • no-profile-image

  down under

  Wat is de tweede verdediginglinie? Alles onder de antiebiotica gooien of erger, als er sprake is van een virusziekte, alles ruimen in een cirkel van 10 km rondom de haard? Leo van Leengoed staat zeker op de loonlijst van Schippers of op die van een één of andere farmaceutische multinational! Waar is Gezonde Dieren ook al weer mee bezig, weerbaarheidsindex? Kunnen ze meteen stoppen met het formuleren van deze index.

 • no-profile-image

  W Geverink

  @Down Under . Leo van Leengoed is een specialist infectie ziekten . Mischien heeft boerderij een stuk vergeten??? Leo's verhaal zo als het er staat wil er bij mij in ieder geval niet in . Leo staat in google images . Bij de weg , HJ nog geen moment gemist .

 • no-profile-image

  W Geverink

  Down Under . Ik weet zeker dat er bij de faculteit diergeneeskunde genoeg mensen rond lopen die zich na het lezen van dit artikel ook achter de oren krabben .

 • no-profile-image

  gj

  ik ben geen varkensfokker en ik heb ook geen verstand van varkens. Maar het lijkt me een bewering van niks. Robuustheid en duurzaamheid gaan m.i. hand in hand met een betere gezondheid.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.