Redactieblog

405 x bekeken

Ernstige droogte in China

China kampt met ernstige droogte. Met name in het centrale deel en het noorden van China is extreme droogte.

Sinds begin november heeft het niet meer geregend of gesneeuwd in het gebied. Volgens de Chinese overheid heeft een droogte van dit kaliber vrijwel niet eerder plaatsgevonden. Ongeveer 4 miljoen Chinezen hebben door de droogte te maken met beperkte beschikbaarheid van drinkwater.

In totaal is 9,5 miljoen hectare landbouwgrond getroffen door de droogte. Het gaat volgens Chinese kranten om 43 procent van de graanoogst. De Chinese overheid meldt dat 40 procent van het getroffen graanareaal beregend wordt.

Als gevolg van de droogte is de graanprijs in een week tijd met 5 procent gestegen. Gezien de grote oogst van 2008 verwachten specialisten nog geen problemen op het gebied van de voedselvoorziening. Wel verwachten deskundigen economische gevolgen in de regio’s omdat boeren hun inkomen zien dalen en tegelijkertijd in deze gebieden veel mensen hun baan in de bouw en industrie zijn kwijt geraakt door de crisis.

Veterinair specialist Veronica Leong uit Hong Kong vreest dat de droogte een positief effect heeft op de verspreiding van het voor mensen gevaarlijke vogelpestvirus H5N1. Door de droogte zijn vogels zwakker waardoor ze eerder besmet kunnen raken met H5N1. Daarnaast zullen de vogels dichter bij de mensen en gehouden vogels komen in hun zoektocht naar drinkwater, waardoor het virus makkelijker kan verspreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.