Redactieblog

25 reacties

Dierenleed in Natuurterreinen

Als er bij ons een koe ziek wordt en mogelijk dood gaat, moeten we ons houden aan allerlei regeltjes. Hoe anders is het in de Nationale Natuurterreinen.

Daar gaan de in het wild levende dieren bij bosjes dood deze winter. De dieren hebben vermoedelijk een afschuwelijk einde. Langzaam doodgaan, terwijl de vogels al in het nog levende lijk pikken. Dat is natuur.

Althans dat vinden de natuurbeheerders. Dat vindt ook de Partij voor de Dieren, die dit als normaal beschouwt. Ja, u leest het goed. Het is dezelfde partij die grafkransen legt als er een hert op Terschelling wordt gedood, die boeren verkettert omdat die te weinig letten op dierenwelzijn, die goudvissen in een kom het toppunt van dierenmishandeling vindt. Die Partij vindt het goed dat dieren in de Nationale Parken een wrede dood sterven. Nationale Parken, die in feite niet meer zijn dan een extensieve megaboerderij.

Dat zouden wij eens moeten doen. Wij moeten ons houden aan een diarree van regels. Een zieke koe mag vaak niet meer vervoerd worden. De dierenarts moet haar ter plekke dood maken. Zij zou eens een vervoerslijdensweg moeten volgen. Dat mag nooit gebeuren. Daarom het hele protocol, met de alle daarbij behorende formulieren en kosten.

Alles prima. Ik ben niet tegen die regels. Maar ze moeten wel voor iedereen gelden. Ook voor de Natuurbeheerders.
Dan de Partij voor de Dieren. Heeft die soms banden met de natuurbeschermers? Anders kan ik me niet voorstellen dat ze in dit geval van dierenleed blijven zwijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  b.teunissen

  Natuurlijk heeft zowel de Dierenbescherming als M.Thieme grote oogkleppen op!Ze zien in de praktijk helemaal niets van dat lijden in de natuurgebieden.De dieren kruipen weg en sterven vaak 's nachts en in het donker komen die lieden uit de Randstad toch niet buiten.Het is makkelijker om over een dode kat te treuren,dan maatregelen te nemen.Snap niet dat ze op deze manier leden houden !

 • no-profile-image

  Sonja

  Boeren begrijpen niets van de natuur. In de Oostvaarderplassen hebben de dieren de kansen die de natuur hun geeft. Daartoe behoort overleven en doodgaan. Op een boerderij beslist de boer over leven en doordgaan. De ervaring heeft geleerd dat boeren alleen maar belang hebben bij leven en dat de wijze van doodgaan van dieren hun geen zier interesseert. Met alle onaanvaardbare gevolgen voor de zieke en stervende dieren vandien. Daarom zouden de regels op de boerderij nog strenger moeten.

 • no-profile-image

  Rein van der Schaaf

  De beschaving van een mens is af te lezen aan de manier waarop hij/zij met dieren omgaat.En het waren ook ´die fijne christenen´die zich hebben schuldig gemaakt aan slavernij.Voor ´christenen´maakt het niet uit of ze grof geld verdienen aan dieren of aan mensen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Rein stamt af van broodje aap, heeft daarom hekel aan mensen.

 • no-profile-image

  linda

  Het sterven van een dier in het wild is niet te vergelijken met de misstanden in de veehouderij. De Partij vd Dieren pleit voor vergroting van natuurgebieden die dmv corridors aaneensluiten. Juist het bijvoeren van wilde dieren zoals bij de zwijnen op de Veluwe veroorzaakt scheve verhoudingen die jagers dan zogenaamd moeten 'oplossen'. Dat keer op keer allerlei oneigenlijke argumenten uit de kast worden gehaald om de PvdD onderuit te halen betekent dat de agrariers zich genoodzaakt voelen om in de verdediging te gaan voor het mssale mishandelen van dieren in de bio-industrie.

 • no-profile-image

  Bianca

  De boeren hebben gelijk. Ik heb op de Parij voor de Dieren gestemd, maar ga dat niet weer doen. Zoals de Natuurbeheerders omgaan met de door hen in de natuur uitgezette niet-wilde dieren is beschamend. Evenals het feit dat Marianne Thieme zwijgt als het graf. Dat wordt op deze wijze ook de bestemming van haar Partij. Ze geeft bovendien de boeren een vrijbrief om ook minder zorgvuldig om te gaan met hun dieren. Hier geldt het spreekwoord: men ziet wel de splinter in het oog van de ander, maar niet de balk in het eigen.

 • no-profile-image

  N. Brander

  Kijk even op de website van de pvdd en lees een recent artikel juist over dit onderwerp. Ik citeer de laatste regel:
  Niet ingrijpen in de populaties betekent ook dat dieren niet worden bijgevoerd. Echter op het moment dat dieren verzwakt raken, door bijvoorbeeld ouderdom of voedselgebrek, worden de dieren door Staatsbosbeheer afgeschoten om nodeloos lijden te voorkomen.

 • no-profile-image

  g

  in de oostvaarderplassen sterven de dieren bij bosjes de hongerdood,daar hoor je deze organisaties nooit over, ze zijn wel erg selectief

 • no-profile-image

  C. Wolf

  Ondanks dat ik voorstander ben van biologisch boeren, zal ik in dit geval toch jullie gelijk moeten geven.

  De dieren sterven door slechte verzorging en dat is strafbaar. De oostvaardersplassen is een te klein gebied om te zeggen dat ze een kans hebben. Ze hebben geen kans.

  En als ze het toch diervriendelijk willen doen, waarom niet de pil? Of op zoek naar andere oplossingen misschien idd wel de wilde kat terug brengen.

  Nee dit siert de PvdD absoluut niet.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik erger me dood aan die Pvdd mensen die hier reageren. Ze hebben waarschijnlijk nog nooit een boerderij van dichtbij gezien, maar weten het zgn beter dan de boeren die al jaren met hun vee omgaan. Ze begrijpen ook helemaal niet dat een boer het verschrikkelijk vindt als hun dieren ziek zijn, kunnen ze ook niet begrijpen omdat ze die ervaring nooit hebben gehad, is niet erg , maar hou dan je kwaak als je er geen verstand van hebt en breng geen lul verhalen de wereld in!!!

 • no-profile-image

  gert

  marianne maakte vorige week dinsdag in de tweede kamer wel veel ophef over de edelherten op terschelling,maar zwijgt als het graf over de honderden dode dieren in de oostvaarderplassen,ze is zeker op wintersport

 • no-profile-image

  Gert

  Wat een belediging, dat wij als boeren onze varkens en kippen niet goed zouden verzorgen. De giftige pijlen gaan altijd weer richting de bio-industrie. Dat is het enige wat de mensen van de Partij vd Dieren kunnen. Bah, waardeloos. Wij verzorgen onze dieren prima. Dat de consument elke dag onze produkten koopt en met smaak eet bewijst ons gelijk. De Partij vd Dieren is een randverschijnsel, waar we ons niets van moeten aantrekken.

 • no-profile-image

  boer

  Hypocriet, anders kan ik het niet noemen.

 • no-profile-image

  Daan

  Dit is weer een stukje stemmingmakerij van Telegraaf/Verdonk-niveau, Vergaderboer.

 • no-profile-image

  Klaas-Hemke

  Waarom is het nodig dat natuur en boeren gelijk behandeld worden en gelijke regels krijgen? Ik hou ervan dat nuancering over het boerenbedrijf en over de natuur gebruikt wordt in een discussie. Het één hoeft toch niet het ander te zijn. Laat mekaar een beetje vrij, boeren en natuurliefhebbers.
  Dat bij een boer de koeien gemiddeld zes jaar worden en daarna afgevoerd worden, omdat de productie slechter wordt, is een logisch gevolg van vee houden. Dat in de natuur dieren soms dood gaan als gevolg van die natuur, dat is ook logisch. We kunnen er nog de particulier inbrengen die zijn huisdier voor goud geld verzorgt.
  Dat je voor vee en dieren in de natuur beide afzonderlijk regels en vrijheidsgraden stelt, lijkt me goede praktijk in een maatschappij met veel verschillende mensen. Durf dus anders te zijn en laat je niet direct van de wijs brengen, door mensen die alles gelijk aan alles willen maken.

 • no-profile-image

  dierliefhebber

  Er wordt veel onzin verkocht als er over natuur wordt gesproken. Bij natuur veel praten weinig presteren! De mensen die met de dieren de kost moeten verdienen, moeten op de eerste plaats dieren vrienden zijn. Veel voor over hebben en hopelijk er een boterham mee verdienen. Werken voor de kost moet eigenlijk iedereen!!! Maar die er langs draaien hebben meestal veel commentaar op diegene die wel werken! Daarom zijn de regels voor boeren die werken zeer onterecht. De natuur mensen moet je strakke regels maken,zo ga je niet met dieren om!

 • no-profile-image

  goede boer

  Maar een paar Siberische tijgers in de Oostvaarder plassen loslaten. Kunnen die mooi de zieke en verzwakte dieren dieren opruimen. Dan pas is er sprake van "echte natuur".

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bianca, fijn dat er ook nog mensen zijn die wél zien hoe krom het in dit landje in elkaar steekt, en wat het niveau is van de politiek.

 • no-profile-image

  pffff

  Wat doet een kraai, als hij een zwak of jong konijntje te pakken krijgt ??? Eerst de oogjes uitpikken !!! Dan kan het beestje niet meer ontsnappen. Er is niets dat medelijden heeft. Alleen sommige mensen staan zover van de natuur af, om dit zielig te vinden.

 • no-profile-image

  usciolu

  De natuur kan zichzelf het beste zelf reguleren. Daar is geen jacht voor nodig. Het is een natuurlijke zaak als in strenge winters een groot deel van een populatie sterft: vooral jonge en zwakke dieren. Dat geldt voor roodborstjes, veldmuizen en dus ook voor grotere zoogdieren. Hooguit zou je een duidelijk stervend dier een genadeschot kunnen geven, om het verder lijden te besparen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Sonja, je spreekt over "de ervaring leert..... dat de wijze van doodgaan de boer geen zier interesseert", en "onaanvaardbaren gevolgen voor zieke en stervende dieren". Dit is nogal een zware aantijging, verklaar je nader.
  Tevens graag antwoord op de vraag in wiens (eigen)belang huisdieren gehouden worden zoals honden katten kanaries slangen etc etc. Is dit in het belang van het huisdier, of puur uit egoïsme en eigenbelang van de houder? Ga kijken in de dierenasiels, maak een telsom van de aantallen die jaarlijks worden opgeborgen en trek je conclusie waar de meeste misstanden voorkomen.

 • no-profile-image

  realist

  Natuur is niet menselijk. Natuur is ook geen democratie. Geachte dierenliefhebbers; Waarom mogen dieren niet uit hun lijden verlost worden, maar moeten ze dagenlang kreperen ?

 • no-profile-image

  A. Breedijk

  Iemand die gelijke regelgeving propageert voor zowel natuurlijke als in gecultiveerde omgeving is de weg behoorlijk kwijt. Ik begrijp ook niet dat zo iemand onder pseudoniem op dit platform een mogelijkheid krijgt om zijn mening te spuien. Heb het lef om je bivakmuts af te zetten.

 • no-profile-image

  Jos Boer

  Beste Gert UIt Dalfsen
  Je hebt overschot van gelijk en mijn steun.
  Aan deze kant van de Maas is het echt niet beter,we hebben hier ook van die extremisten,in andere landen worden die opgesloten hier mogen ze nog vrij rondlopen en worden geholpen,alhoewel,door licht criminelen.
  Dit kosteloos
  Als wij eens iemand inhuren,dan weet je het wel.
  Het is in dit Apenland echt niet beter.
  Toch de groeten van Jos

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Breedijk. Leg me eens uit waarom er verschillende regelgeving mag/kan zijn v.w.b. het inperken van dierenleed in een natuurlijke en gecultiveerde omgeving.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.