Coalitiepartijen verdeeld over steun voor luchtwassers

PvdA en Christenunie zetten vraagtekens bij de subsidies op luchtwassers.

Volgens Tweede Kamerlid Esmé Wiegman (Christenunie) kan het geld dat het kabinet hiervoor heeft gereserveerd beter worden besteed aan het voorkomen van de uitstoot van schadelijke stoffen. De PvdA is bevreesd voor fraude.

Dat bleek vandaag tijdens een debat met milieuminister Jacqueline Cramer over luchtkwaliteit. "De luchtwasser is haast een gelegenheidsmaatregel", zei Wiegman. "Laten we bekijken hoe wij dit probleem bij de bron kunnen aanpakken."

Volgens Cramer is dat heel moeilijk. "Ik zou willen dat ik preventieve maatregelen kon nemen", zei zij. "Maar een kip heeft veren en als die zo doet, geeft dat ongelofelijk veel stof." Cramer vindt het noodzakelijk nu geld beschikbaar te stellen voor luchtwassers, omdat de emissies in de veehouderij niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor boeren.

PvdA’er Jan Boelhouwer vreest dat luchtwassers gevoelig zijn voor fraude. "Het kan aantrekkelijk zijn ze alleen uit te zetten als er iemand komt controleren", hield hij Cramer voor. Groenlinks vindt dat de toepassing van luchtwassers verplicht moet worden gesteld.

Sinds 2007 is ruim twintig miljoen euro aan steun verleend voor gecombineerde luchtwassystemen. Op 1 juni gaat een nieuwe subsidieperiode in, waarvoor tien miljoen beschikbaar is gesteld. Het kabinet wil hierbij voorrang geven aan aanvragers in de pluimveehouderij. Probleem is wel dat de bestaande luchtwassers door de hoge stofproductie in pluimveestallen verstopt raken. Cramer zei vandaag de regeling daarom langer te zullen openstellen dan de geplande anderhalve maand.

Of registreer je om te kunnen reageren.